Čo chystá Medzinárodný filmový festival Bratislava 2002?

Štvrtý ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa uskutoční 29. novembra až 7. decembra opäť vo všetkých kinosálach multiplexu Ster Century Cinemas. Dominantnou sekciou je Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov. Porota, ktorej predsedníctvo prijala francúzska herečka Julie Delpyová, bude v súťaži posudzovať 22 filmov. Počas festivalu slovenskí diváci uvidia aj 18 filmov nominovaných na ceny Európskej filmovej akadémie, ktorá bude udeľovať ceny 7.12. 2002. Podľa vzoru iných festivalov pribudla do tímu MFF Bratislava osobnosť slovenskej kultúry - Milan Kňažko, ktorý bude z pozície prezidenta festivalu pomáhať jeho perspektíve, vzrastajúcemu významu a menu.

MFF Bratislava reprezentuje Slovenskú republiku v Koordinácii európskych filmových festivalov. Aj tento rok na ňom bude pôsobiť porota FIPRESCI, ktorej členov nominuje Medzinárodná federácia filmových kritikov. Slovensko v nej bude zastupovať publicista Pavol Branko. Slovenským členom Ekumenickej poroty bude opäť Juraj Drobný.

MFF Bratislava je výnimočný súťažou prvých a druhých hraných filmov. Prihlásená je aj víťazka festivalu z roku 2000, Angličanka Lynne Ramsayová s druhým filmom Morvern Callar, ktorý vyhlásila FIPRESCI za najlepší film roka začínajúceho filmára.

V súťaži sa po roku objaví v premiére aj úplne nový slovenský film Quartétto, debut nedávnej absolventky VŠMU Laury Sivákovej. V medzinárodnej súťaži, ktorú zostavil programový riaditeľ festivalu Peter Nágel, je opäť zastúpená aj "silná Ázia". Do dnešného dňa účasť na festivale potvrdilo viac než desať tvorcov súťažných filmov. Novinkou bude nesúťažné uvádzanie vybraných krátkych hraných snímok pred každým súťažným filmom. Krátke filmy sú na 4. ročníku MFF Bratislava zastúpené po prvýkrát a je ich takmer 50.

V sekcii Európsky film uvedie festival v úzkej spolupráci s Prezídiom Európskej filmovej akadémie to naj, čo na starom kontinente vzniklo v poslednom období, napríklad 8 žien od Francoisa Ozona alebo Pondelok ráno od Otara Iosselianiho. Okrem nominovaných filmov sa festival sústredí aj na iné, ktoré sa možno do tohtoročného výberu EFA nedostanú, ale slovenský divák ich ešte nevidel, ako napríklad Navigátori od Kena Loacha, Pornograf Bertranda Bondella či Ako sa Harry stal stromom Gorana Paskaljeviča.

Prehľad trendov dnešnej nielen hranej kinematografie si môže divák utvoriť aj podľa sekcie Nezávislé kino, ktorú už tradične pripravil programový pracovník festivalu Martin Ciel. Sekcia predstaví napríklad ruské Čechovovské motívy od Kiry Muratovej, americkú komédiu Film School Confidental alebo nemecký film Moja hviezda, uvedený v premiére na MFF Rotterdam a na MFF Karlovy Vary. V československých kinách boli uvedené len dva filmy Rogera Cormana - Jama a kyvadlo a Predčasný pohreb. Je preto prirodzené, že mnoho divákov tohto amerického tvorcu nepozná. Roger Corman sa však spolupodieľal na niekoľkých stovkách filmov. Produkoval filmy Francisa Forda Coppolu, Martina Scorseseho či Jacka Nicholsona a u neho začínali v rôznych funkciách tí, čo dnes v Hollywoode niečo znamenajú - Jack Nicholson, Peter Fonda, Robert DeNiro, Charles Bronson či James Cameron. Pre festival je preto cťou, že Roger Corman sa osobne zúčastní svojej retrospektívnej prehliadky. Spoločne s ním Miro Ulman pre festival pripravil kolekciu filmov, ktoré ho predstavia nielen ako režiséra, ale i ako producenta. Bude to film Petra Bogdanovicha Saint Jack, druhý film Martina Scorseseho Boxcar Bertha, hudobná komédia Rock 'n' Roll High School, sci-fi Battle Beyond the Stars - debut Jamesa Camerona na trikoch, či Big Bad Mama s Angie Dickinson, Tomom Skerrittom a Williamom Shatnerom.

V tohtoročnej sekcii Zoom: Mexický film sa predstavia okrem zvučnejších mien (Arturo Ripstein, Alfonso Cuarón) aj debutujúci absolventi filmových škôl. Ide väčšinou o prvé a druhé snímky, čo je blízke koncepcii MFF Bratislava. Inšpiráciou sú hollywoodske filmy, ale aj kultúrna rôznorodosť krajiny a charakteristická živelnosť hlavného mesta Mexiko City.

Focus: Nové nemecké kino sa orientuje na snímky, ktoré "treba vidieť", ako posledné diela Volkera Schlőndorfa či Christiana Petzolda, ale aj na tie, čo zaujali témou či spracovaním. Diváci uvidia aj celovečerné dokumenty Marlen Dietrich - jej vlastná pieseň alebo koprodukčný Moro No Brazil od Miku Käurismäkiho. Vo voľnej zóne sa tento rok diváci pobavia na sekcii Road Movies na prelome tisícročia. Rozprávanie "z ciest" a "o cestách" má veľkú tradíciu predovšetkým v Spojených štátoch vďaka beatnikom a Jackovi Kerouacovi. Festival túto tému ukáže v širšom zábere, než len asfaltovú cestu. Zmyslom je divákov pobaviť, dať im pocit odpútania sa a slobody a prezentovať rôzne podoby ciest od klasických filmov, ako je Príbeh Alvina Strighta, príbehy ľudí bez zakotvenia a bez cieľa - Blonde Head i príbehy novodobých beatnikov, ktorí majú pre svoje cesty aj politické dôvody - Under the Stars. V sekcii Premiéry dominujú filmy uvádzané alebo ocenené na veľkých festivaloch. Podmienkou uvedenia je, že do konania festivalu nemali distribučnú premiéru alebo neboli uvedené na žiadnom inom filmovom podujatí na Slovensku. Budú to napríklad anglická Nonstop party, americký Bál príšer (Oscar pre Halle Berryovú) či macedónsky western M. Manchevskeho Prach. V detskej sekcii Mikuláš odohrá festival aj japonskú animovanú rozprávku Cesta do fantázie, ktorá sa stala spoluvíťazom tohtoročného Berlinale.

InZine

obsah | kultura - kultúra