Bromová jede s vodkou do Benátek

Za čtyři týdny začne padesátý ročník benátského bienále. Jednou z doprovodných akcí této velmi sledované mezinárodní přehlídky současného výtvarného umění bude výstava Absolut Generations, již švédská alkoholová firma pořádá v paláci Zenobio. Po čtyřech letech bude díky tomu v Benátkách opět k vidění dílo Veroniky Bromové.

V roce 1999 zde vystavovala jako reprezentantka české výtvarné scény. Sedmatřicetiletou Bromovou firmě doporučil Jan Saudek. Svou fotografií se do reklamní kampaně Absolutu zapojil před čtyřmi lety a navázal tak na dlouhou šňůru výtvarníků, kteří do vlastního díla zakomponovali charakteristický tvar jeho lahve na vodku.

"Ona je mladá, já jsem starej, je hezká, já jsem šerednej, dělá moderní umění, jímž hluboce opovrhuji, a ona zase nesnáší moje sračky - báječně se k sobě hodíme," žertoval Saudek na úterní prezentaci v Galerii Home, v níž je snímek Bromové vystavován. Krátký rozhovor Saudka s Bromovou přetisklo jako inzerát květnové číslo evropské mutace magazínu Time společně s dotyčnou fotografií. Na autoportrétu umělkyně předvádí gymnastický most, snímek je převrácen vzhůru nohama.

(jhv), MF DNES

obsah | kultura - kultúra