Brunovského fantasticko-reálny svet je medzi nami

Galéria mesta Bratislavy sprístupnila najväčšiu výstavu grafických prác jedného z najznámejších slovenských výtvarníkov.

Ide o najväčšiu prehliadku prác Albína Brunovského, ktorá sa zatiaľ u nás uskutočnila. Tak charakterizoval riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár výstavu v Pálffyho paláci, kde sa kvôli jej rozsahu vôbec po prvý raz stiahli všetky stále expozície.

Návštevníci tak môžu až do 20. februára obdivovať kompletné grafické dielo tohto významného slovenského výtvarníka, ktorý zásadným spôsobom ovplyvnil vývoj slovenskej grafiky a dodnes má v mladšej generácii veľa nasledníkov. Jeho absolútne jedinečné prelínanie reality a fantázie podložené vynikajúcim ovládaním klasických grafických techník vytvorilo totiž úplne originálny priestor, v ktorom si všetci diváci dokážu nájsť kúsok zo seba, z vlastného videnia sveta. Zároveň však na výstave môžu tiež sledovať ako sa Brunovského grafická tvorba vyvíjala od prvých diel až po jeho predčasnú smrť a ako sa sám umelec nielen tešil z krás sveta, ale mimoriadne citlivo reagoval i na hrozby a nebezpečenstvá prichádzajúce práve od tých, ktorí by ho mali najviac chrániť. Od ľudí. Zásluhou Brunovského manželky Kláry a syna Daniela vychádza pri tejto príležitosti aj publikácia, ktorá kompletne zachytáva celú Brunovského grafickú tvorbu a je doplnená o ukážky z dobových recenzií, článkov a rozhovorov. Takže, ako ona sama povedala na tlačovej besede pred otvorením výstavy ,,azda pôjde pre mnohých nielen o knihu na pozeranie, ale i na čítanie". Záujemcovia o Brunovského diela v nej navyše nájdu kompletný detailný súpis všetkých jeho grafík, bibliografiu a zoznam výstav. Pretože vychádza v simultánnej slovensko-anglickej verzii bude určite i vhodným darčekom do zahraničia. Kde sa, mimochodom, záujem o Brunovského tvorbu tiež neustále zvyšuje.

Súčasťou výstavy je zároveň aj väčšina z kolekcie Brunovského rozsiahlych malieb na dreve, ktoré v rokoch 1972-74 vytvoril pre vládny hotel Bôrik. Keďže tie sa po dokončení vtedajším predstaviteľom moci nepáčili, boli najskôr uskladnené v pivnici Matice slovenskej a iba zásluhou riaditeľa Oravskej galérie sa neskôr dostali do jej priestorov, kde sú až doteraz. Aj pri pohľade na ne znovu očarí Brunovského jedinečné technické majstrovstvo, ktoré však vždy zostávalo v ,,službe" jeho túžby po harmónii neustále zraňovanej tvrdou realitou a neschopnosťou ľudí nájsť v sebe predovšetkým dobro a lásku. Azda práve preto sa v týchto maľbách Albín Brunovský tak často vracia do ,,nevinnej" prírody, využíva jej motívy ako priestor pre svoje záhrady snov a záhrady pozemských rozkoší - a navyše nás presviedča, že bol rovnako veľký aj ako maliar, ktorý virtuózne ovládal prácu s farbou a jej významom. Oceniť treba, že Galéria mesta Bratislavy ponúka zároveň katalóg, ktorý nielen predstavuje všetky tieto maľby, ale jeho súčasťou sú i základné životopisné údaje spojené s Brunovského menom, súpis výstav, ocenení a zastúpení jeho tvorby v galerijných zbierkach doma a v zahraničí.

MARCELA KOŠŤÁLOVÁ

obsah | kultura - kultúra