Festival českých a německých pohádek "Byl jednou jeden…"

Ve dnech 9. - 11. července 2004 uspořádalo Velvyslanectví ČR v Nairobi festival českých a německých pohádek nazvaný "Byl jednou jeden…".

Cílem přehlídky bylo připomenout keňskému publiku tradiční spolupráci mezi ČR a Německem, a to nejen na poli filmového průmyslu. V rámci festivalu byly promítnuty dva filmy z česko-německé koprodukce Tři oříšky pro Popelku a Princ a Večernice, dále německý film Grapefruitový měsíc a česká pohádka Tři veteráni.

Představení se setkala s velkým zájmem veřejnosti - navštívili je především mladí lidé a rodiče s dětmi. Diváci hodnotili zejména zvláštní laskavý humor českých pohádek. Festival přilákal rovněž pozornost médií - v předstihu o přehlídce informoval keňský deník Nation a také televizní stanice KTM a KBS; následné zpravodajství přinesla televize KBS a CITIZEN a deník Kenya Times pořídil fotografie z festivalu.

Dne 25. července měli v rámci filmového klubu Xmedia Cinema Club keňští diváci možnost zhlédnout další český film a nejlepší veselohru století "S tebou mě baví svět".

(r)

obsah | kultura - kultúra