Newyorská Carnegie Hall hraje českou klasiku

Že se jména jako Janáček nebo Dvořák staly pojmem ve světě hudby nejen v domácím prostředí, dokládá i v pořadí třetí koncert maďarsko-amerického klavíristy Andráse Schiffiho věnovaný české hudbě. Díla obou českých klasiků přednese světoznámý virtuos ve čtvrtek ve slavné koncertní síni Carnegie Hall v New Yorku.

Předchozí koncert z minulého týdne, na kterém Schiff v Zankelově sále Carnegie Hall představil spolu s českým Panochovým kvartetem klavírní díla Antonína Dvořáka, však u newyorské kritiky nesklidil mnoho nadšených ovací. "Jejich zvuk (Panochova kvarteta, pozn. red.) nebyl takový, jaká je jejich pověst," napsal například list The New York Sun.

Konkrétní výhrady k výkonu umělců uvedl deník the New York Times. Podle něj "suchou kyselost" českého hudebního tělesa vyvažoval při hře Dvořákova Druhého klavírního kvinteta Schiffův talent.

"Druhá věta poněkud trpěla neschopností kvartetu vytěžit ze zvuků jemnou roztomilost, ale odměnou byla koncentrovaná intimita finále s obsažnými, výmluvnými smyčci, jež se plynule nesly podél klavíru jako bárka na hladině řeky," dodal list.

Na letošním repertoáru newyorských koncertních síní se česká skladatelská jména objevují nezvykle často, jeden z hlavních důvodů je 100. výročí úmrtí Antonína Dvořáka.

Osobnost světového jména uctily svým vystoupením například Eva Urbanová a Renée Flemingová v Dvořákově Rusalce v Metropolitní opeře či pěvecké sbory Westchester Concert Singers a Choral Society.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra