V Českých Budějoviciach štartujú Dni slovenskej kultúry

Slovenskú kultúru, ako aj ochutnávku typickej kuchyne ponúka tretí ročník Dní slovenskej kultúry, ktorý dnes štartuje v Českých Budějoviciach. Akcia potrvá do 16. februára a na jej organizácii sa popri meste České Budějovice podieľal Slovensko-český klub a mesto Nitra, ktoré má dlhoročné kontakty s juhočeskou metropolou. Ako pre TASR uviedla predsedníčka Slovensko-českého klubu Naďa Vokušová, cieľom organizátorov je dostať slovenskú kultúru aj do ďalších českých miest.

"Dá sa povedať, že slovenskej kultúry je v Prahe v ostatnom čase dostatok, ale ostatné mestá sú dosť ochudobnené, a teda je tam aj vďačnejšie a menej rozmaznané publikum," dodala Vokušová. České Budějovice udržiavajú dlhoročné úzke kontakty s Nitrou - obe mestá sú známe poľnohospodárskymi výstavami. Žije tu aj množstvo zmiešaných manželstiev, nakoľko v Budějoviciach na vojenskej leteckej posádke za federácie pôsobilo množstvo slovenských vojakov a mnohí z nich už v Čechách zostali. "Festival má preto veľkú podporu aj u obyvateľov," zdôraznila Vokušová.

Súčasťou Dní slovenskej kultúry sú výstavy fotografií slovenskej módnej návrhárky Miloty Havránkovej, nitrianskej grafiky, či fotografií Eugena Lazišťana. Druhý deň festivalu ponúka zábavný program Mariána Labudu - Labudoviny. Z Nitry pricestuje Divadlo Andreja Bagara s predstavením S láskou sa neradno zahrávať. Česko-slovenská scéna Praha ponúka divadelné predstavenie Romances Gitanes, cigánske legendy. V meste sa stretnú aj juhočeskí a slovenskí spisovatelia, medzi ktorými by nemal chýbať ani súčasný slovenský veľvyslanec v Prahe Ladislav Ballek.

Od prvého až do posledného dňa ponúka budejovický hotel Gomel špeciality slovenskej kuchyne. Český rozhlas České Budějovice počas celého festivalu bude venovať každý deň priestor vysielaniu o Slovensku. Záverečnou bodkou za slovenskými dňami bude 16. februára tradičný Radničný bál v duchu česko-slovenských tradícií. Termín najväčšieho juhočeského bálu mesto prispôsobilo slovenskému festivalu, dodala Vokušová.

KATARÍNA KORGOVÁ, TASR

obsah | kultura - kultúra