Laureáti soutěže České hlavy

Elektronový mikroskop, nová generace protinádorových léčiv, výkonnější typ pětimístného letadla. Autoři těchto a dalších projektů a objevů získali ceny v soutěži Česká hlava.

Cílem soutěže, dotované téměř dvěma miliony korun, je podporovat vědeckou a technickou inteligenci, popularizovat vědu a zvýšit společenskou prestiž českých odborníků.

Letos poprvé udělenou Národní cenu vlády ČR získal tvůrce elektronového mikroskopu Armin Delong. Světově uznávaný odborník vyvinul a připravil první přístroj do výroby v roce 1949. Tehdy to dokázaly kromě Československa jen USA, Německo, Velká Británie, Nizozemsko. Armin Delong, osmdesátiletý rodák z Bartovic u Ostravy, dodnes pracuje ve firmě, která pod jeho jménem vyrábí a vyváží elektronové mikroskopy.

Cenu Invence za objev či mimořádný počin udělila odborná porota Blance Říhové z Mikrobiologického ústavu AV ČR a Karlu Ulbrichovi z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR. Vyvinuli novou generaci protinádorových léčiv. Lék se dostává především do nádorových buněk, takže dávka medikamentu může být menší. Ve srovnání s chemoterapií proto lék nemá tak silné vedlejších účinky. Jeden z vyvinutých léků právě prochází testy; budou-li úspěšné, začnou klinické zkoušky.

Za nejvýraznější inovaci výrobku nebo technologie udělila porota cenu společnosti Evektor, s. r. o. Její lehký jednomotorový letoun VUT 100 Cobra pro přepravu až pěti lidí má podle porotců ve své třídě největší dolet, užitné zatížení a zároveň nejširší kabinu.

Z vědců, kteří se proslavili v zahraničí, porota ocenila chemika Josefa Michla. Opakovaně byl nominován na Nobelovu cenu. Odborníci ocenili zejména jeho pokusy o sestrojení elektronických komponentů z organických molekul.

Studentskou cenu Doctorandus získala Denisa Bordag. Zkoumala, jak lidé získávají jazykové schopnosti, jak jich používají a jak tyto procesy ovlivňují lidský mozek. Za práci sledující chování cen akcií na českém kapitálovém trhu ocenila porota Víta Bubáka studenta Fakulty sociálních věd UK. Cenu Naděje porota udělila Janu Švábovi. Gymnazista z Prahy vytvořil zařízení, které využívá světelného paprsku pro propojování vzdálených počítačových sítí.

Cenu Media za popularizaci vědy získala redaktorka Mladé fronty Dnes Eva Bobůrková.

LIDOVKY.CZ

obsah | kultura - kultúra