Čeští ochotníci z Vídně vystoupili na scéně pražského Národního divadla

Až na scénu pražského Národního divadla se podařilo proniknout českým ochotníkům z Vídně. Soubor Vlastenecká omladina, který už před sto dvaceti lety založili vídeňští Češi, uvedl tuto sobotu v Praze hru rakouského dramatika Hermanna Bahra Koncert.

V 19. a zčásti i ve 20. století by se ve světě sotva našla česká komunita, kde se nehrálo ochotnické divadlo. Platí téměř bez výjimky, že kdekoliv se naši krajané usadili, tam brzy vznikl i divadelní spolek. Dnešní realita je jiná - ochotnické spolky českých krajanů fungují už jen na několika místech. K těm tradičním patří kanadské Toronto, chorvatské Daruvarsko a především Vlastenecká omladina z Vídně. K vrcholům dosavadní existence tohoto souboru patřilo sobotní vystoupení ve Stavovském divadle. Ředitel Národního divadla Daniel Dvořák pozval české ochotníky do Prahy na divadelní festival menšin a menšinových žánrů.

"Dostali jsme jednoho dne telefonát z Národního divadla, jestli bychom nechtěli vystupovat v rámci festivalu Otevřená náruč. Soubor na to reagoval samozřejmě polekaně, s velkou trémou, všichni nakonec ale cítili, že je to pro nás velká pocta. A taková výzva se neodmítá,"

přiznala po představení vedoucí Vlastenecké omladiny Anna Vaďurová. V minulosti se soubor zaměřoval především na lehčí repertoár, hrál i operety, v posledních letech ale uvedl i Voskovcův a Werichův Divotvorný hrnec nebo detektivku Osm žen. Velký úspěch u publika měl Labichův Slaměný klobouk. O víkendu Omladina do Prahy přijela se svou nedávnou novinkou: Bahrovou komedií Koncert. Soubor ji poprvé uvedl ve Vídni loni v listopadu. A jak pražské vystoupení hodnotí představitel titulní role Vlastimil Janča?

"Já jsem ve Stavovském divadle vlastně poprvé v životě. A ještě navíc tady hrát! - Takže mne to dost drtilo, ale pak jsem tu trému překonal. Bylo to díky vynikajícímu publiku, které je tak vnímavé, že jsem tím překvapen. Ve Vídni takové vnímavé publikum opravdu asi není. Je vidět, že tady jsou lidé s kulturou asi víc spjatí."

Festival Otevřená náruč v Národním divadle pokračoval vystoupením českého souboru Na blízko, v němž hrají sluchově postižení, nebo skupiny Dhoad Gypsies z indického Rádžastánu, kteří předvádějí umění fakírů, tanečníků, hudebníků i polykačů ohně.

MILENA ŠTRÁFELDOVÁ, převzato z www.radio.cz

obsah | kultura - kultúra