Nejúspěšnějšími filmy jsou Horem Pádem a Král zlodějů

Překvapivě skončilo vyhlášení filmových cen Český lev. Stejný počet jich získaly dva snímky - Hřebejkovo Horem Pádem a Fílův Král zlodějů. Hřebejkův snímek se však stal filmem roku a Hřebejk dostal i cenu za režii. Mistři získali tři tři lvy. Cenu za celoživotní přínos filmu dostala Stella Zázvorková.

Do vyhlášení poslední kategorie nebylo jasné nejen, který snímek bude filmem roku, ale ani který film bude mít nejvíce lvů. Šanci měly stále tři snímky s nejvíce nominacemi Horem Pádem Jana Hřebejka, Král zlodějů Ivan Fíly a Mistři Marka Najbrta. V rukou měl vše James Bond, tedy jeho představitel Roger Moore. Ve chvíli, kdy lámanou češtinou přečetl Horem pádem, bylo jasné, že se nezopakuje loňský ročník, kdy debutová Nuda v Brně odsunula Želary nominované na Oscara, ale také, že poprvé v historii budou dva snímky stejný počet lvů - čtyři.

Hřebejkův film ovšem zabodoval v klíčových kategoriích, když byl oceněn i za režii a scénář. Čtvrtého lva dostala představitelka hlavní role Emília Vášáryová. Unikl mu pátý lev za divácky nejúspěšnější snímek, byť to od jeho uvedení v kině vypadalo, že jej získá. V posledním prosincovém týdnu ho však předstihli Snowboarďáci.

Na režisérovi Hřebejkovi bylo vidět, jak dramatický souboj, v němž dlouho zaostával za svými konkurenty, těžko prožívá. Teprve cena za režii mu ulevila. "Trošku jsem si teď oddechl, mám velkou radost, moje máma má taky velkou radost a taky si určitě oddechla," řekl.

V Králi zlodějů zaujal chlapec - Yasha Kultiasov

Král zlodějů byl oceněn za zvuk, kameru a hudbu. Cenu za mužský herecký výkon dostal představitel hlavní role, nejmladší nominovaný herec desetiletý student cirkusové školy v Petrohradu Yasha Kultiasov, který ztvárnil zdatného dětského chmatáka.

Autor hudby Michael Kocáb uvedl v trochu gottovské parodii: "Přísahám, že jsem s tím nepočítal. Ani jsem si nepřipravil řeč. I z určité pověrčivosti."

Mistři ve vedlejších rolích

Dobré herecké výkony ve filmu Mistři proměnily Klára Melíšková i Jan Budař v sošky Českých lvů za ztvárnění vedlejší role. Pro Budaře to byl již třetí Český lev kariéře - loni získal jednoho za ztvárnění hlavní role v Nudě v Brně a druhý na spolupráci na scénáři. Třetího lva dostal Najbrtův film za střih.

Na vyhlášením Českého lva 2004 dostala jako první cenu za dlouholetý umělecký přínos českému filmu Stella Zázvorková. "Je to strašně těžká cena - málem mě porazila," řekla dojatá herečka a dodala: "Nevím, jak bych vám poděkovala. Vzpomínám často na pana Wericha. Ten říkal - stáří je strašná věc, ale je to jediná možnost, jak se udržet naživu."

Opět nechybělo svérázné pojetí večera, které se pro Českého lva stalo už typické. Trnem v oku bylo zejména konzervativním diváků. Tentokrát však nejen jim. Martin Zbrožek sice skvěle ztvárnil nesnesitelného asertivního moderátora estrád ze sedmdesátých let, jehož stylizaci podporovaly stylové černé brýle, trvalá, kostýmy i hostující Eva Pilarová, jenomže jeho neuvěřitelná vlezlost a záměrná nevtipnost už nebyla jen milou parodií přecházející ve sžíravou ironii, ale skončila u nepříjemného narcisistního sebepředvádění.

Vtipných a přitom neiritujících momentů bylo pomálu, nejlepší byl inženýr Miloš Hlaváček, parodující řeči oslavených, který nejprve uvedl kostyméry, aby pak šel jako kostymér fiktivního filmu Bleděmodrá něha převzít cenu za kostýmy k němu.

Vtipný byl i televizní komentátor, který zcela měnil smysl řeči místopředsedy Evropské filmové akademie Nika Powella, jenž mluvil o obtížné situaci filmařů. Diváci v televizi místo toho slyšeli, jak se mu líbí Praha.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra