Akademie chybovala: Jablkoni cena nepatří

Akademie populární hudby přiznala, že při čtvrtečním udílení výročních cen předala Anděla v kategorii folkové hudby omylem skupině Jablkoň. Ocenění ve skutečnosti patří Zuzaně Navarové a skupině KOA. Předseda rady akademie Martin Mařan nabídl svou rezignaci. Doporučil současně, aby podobný postup zvážil předseda sekce hudebních publicistů Vojtěch Lindaur, kterého označil také za viníka.

"Bylo mi trapně hlavně kvůli skupině Jablkoň, jinak mě to vůbec nezasáhlo. Opravdu si z toho nic neděláme. Spíš bych byla ráda, kdyby cenu dostal Karel Plíhal," říká Zuzana Navarová. Písničkář byl společně s mylně oceněnou Jablkoní jedním ze tří nominovaných na folkovou cenu. "Připadám si jako sportovec na olympiádě, kterému zjistili nadměrné množství červených krvinek," žertuje Michal Němec, šéf kapely Jablkoň. "Jistě, je to trapas, ale co se dá dělat. Můžu to brát i takhle: Aspoň se něco děje," zlehčuje celý skandál.

Vinu na chybném předání ceny nese, podle svých slov, předseda sekce hudebních publicistů Vojtěch Lindaur: "Vinu na tomto trapasu přičítám sám sobě - k chybě zřejmě došlo při hektickém přepisu z e-mailu na e-mail (Jablkoň byla uvedena jako v pořadí první nominace)." Omluvit se Lindaur chystá všem poškozeným osobně.

Prohlášení Martina Mařana, předsedy akademie

Omlouvám se jménem Akademie i svým osobním Zuzaně Navarové a skupině KOA, skupině Jablkoň i všem ostatním, kdo byli uvedeni v omyl. Přestože se jednoznačně jednalo o osobní pochybení předsedy sekce hudebních publicistů (viz přiložený materiál), přijímám za vzniklou situaci odpovědnost a rozhodl jsem se nabídnout Radě Akademie populární hudby svou rezignaci.

Doporučuji zároveň předsedovi sekce hudebních publicistů, Vojtěchu Lindaurovi, aby zvážil, zda by neměl postupovat obdobným způsobem. Jakkoli se již nedá napravit pochybení, k němuž došlo, navrhnu Radě, po konzultaci s Michalem Juppem Konečným, jenž stál v čele příslušné žánrové komise, aby se k celé situaci postavila takto: V duchu olympijských myšlenek udělit ocenění oběma umělcům, kteří si jej za své dlouhodobé skvělé tvůrčí výsledky bezpochyby zaslouží.

Zuzaně Navarové a skupině KOA předat ocenění - pokud jej i s naší omluvou příjmou - u příležitosti některého z jejich vystoupení, a to za odpovídající publicity a zaslouženého diváckého ohlasu. Umožnit zároveň všem oceněným umělcům vystoupení na příštím slavnostním večeru předávání cen Akademie populární hudby. Dovolte, abych ještě jednou vyjádřil svou osobní hlubokou lítost nad celou situací, která poškodila uvedené umělce, kredit Akademie populární hudby i samotnou myšlenku udílení žánrových cen Sekcí hudebních publicistů.

Prohlášení Michala J. Konečného, šéfredaktora časopisu Folk & Country

Byl jsem osloven Akademií populární hudby prostřednictvím kolegy Vojtěcha Lindaura, abych navrhl, sestavil a realizoval hlasování publicistů o žánrové ceny Akademie populární hudby v kategorii folk a v kategorii country. To proběhlo a výsledky hlasování, (které jsem předal Vojtěchu Lindaurovi 11.2.2002) dopadly následovně: kategorie country: Cop (skupina si v Paegas aréně převzala cenu) kategorie folk: Zuzana Navarová a KOA !!! Nevěřícně jsem zíral na televizní obrazovku, když byla jako vítězi kategorie folk předána cena skupině Jablkoň. Předpokládám, že spíše než o snahu zfalšovat výsledky šlo pouze o hrubou nedbalost sekretariátu Akademie populární hudby. Žádám proto pana Mařana jakožto představitele Akademie populární hudby, aby se veřejně omluvil hlasujícím publicistům, skupině Jablkoň a Zuzaně Navarové se skupinou KOA a aby zajistil, aby cena byla Zuzaně Navarové a skupině KOA předána na akci odpovídajícího rozsahu s odpovídajícím sledováním médii.

Prohlášení Vojtěcha Lindaura, předsedy sekce hudebních publicistů

Při předávání žánrových cen Akademie populární hudby došlo k nenapravitelnému průšvihu. Cenu v kategorii Folk převzala kapela Jablkoň, ačkoli odborná porota v čele s Michalem Konečným rozhodla o vítězství Zuzany Navarové. Vinu na tomto trapasu přičítám sám sobě - k chybě zřejmě došlo při hektickém přepisu z e-mailu na e-mail (Jablkoň byla uvedena jako v pořadí první nominace).

Ačkoli je to neomluvitelné, musím se přece omluvit všem, které jsem takto uvedl v omyl, zejména Michalovi Konečnému, všem hlasujícím v této kategorii a umělcům, jimž se omluvím osobně.

(brt, vla), iDNES , ČTK , MF DNES

obsah | kultura - kultúra