Skončilo sa Nonstop čítanie 2003

Slávnostné ukončenie medzinárodného literárneho maratónu Nonstop čítanie 2003, ktoré sa tohto roku konalo na tému Život v pravde pocta Václavovi Havlovi, sa uskutočnilo vo štvrtok v bratislavskom Českom centre.

Kto všetko sa zapojil do čítania, zistí každý návštevník, ktorý dostane plagát s fotografiami všetkých čitateľov. Tí sa literárnej štafety zúčastnili v budove OSN v New Yorku, na Generálnom zastupiteľstve ČR v Košiciach a v Českých centrách v Bratislave, Berlíne, Haagu, Moskve, Štokholme a Varšave. "Súčasťou večera bude aj vyhlásenie nasledujúceho 7. ročníka Nonstop čítania 2004, ktorého myšlienka Susedské vzťahy je inšpirovaná vstupom Českej aj Slovenskej republiky do Európskej únie," uviedla pre TASR dramaturgička ČC Sandra Karácsonyová. Nasledujúci ročník Nonstop čítania sa uskutoční v termíne 30. mája do 2. júla 2004.

Literárny maratón, v ktorom za sebou čítajú politici, herci, literáti, hudobníci i celkom neznámi milovníci literatúry, si už získal u verejnosti popularitu doma i v zahraničí. Prvý ročník v roku bol 1998 venovaný Ferlinghettimu, ďalší Solženicynovi, tretí Škvoreckému. Štvrtý ročník oslavoval 30. výročie Jazzovej sekcie a prvýkrát prekročil hranice Českej republiky. Zatiaľ najdlhší, piaty ročník maratónu, znel v duchu Nonstop českej a slovenskej literatúry vo svete. Posledný ročník Nonstop čítania bol venovaný Pocte Václavovi Havlovi a okrem Bratislavy sa čítalo i v Košiciach.

(r)

obsah | kultura - kultúra