Na Československém plesu se hovořilo i o letecké tragédii

Československý ples, který se měl stát oslavou přátelství mezi Čechy a Slováky, se nesl ve znamení vzpomínky na ztracené životy slovenských vojáků, kteří zemřeli ve čtvrtek večer na palubě letounu An-24. Sál Obecního domu v Praze uctil zesnulé tichou vzpomínkou.

Slavnosti se zúčastnili i špičkoví politici z Česka i Slovenska. "Jsem přesvědčen, že se tento ples stane symbolem blízkosti našich dvou národů," řekl při zahájení český premiér Jiří Paroubek. Podle něj ve světě mají stále v paměti "starou dobrou značku Československo".

Místopředseda slovenské vlády Pál Csáky zase soudí, že soužití obou národů nebylo ani rozdělením společného státu narušeno. "Rozdělili jsem se, ale v našich vzájemných vztazích se nic nezměnilo," řekl. Kvůli havárii slovenského vojenského letadla odmítl úvodní valčík a krátce po zahájení odešel.

Prvnímu tanci a krásným členkám souboru Šarišan neodolali český premiér ani ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Dívka byla opravdu nádherná, takže mě to donutilo tančit," řekl Paroubek. Valčík prý patří k jeho nejoblíbenějším tancům.

Na plese zahráli i Jana Kirschner a Miro Žbirka

Čeští i slovenští muzikanti pak v několika sálech bavili stovky návštěvníků. Známé melodie hrál v hlavní Smetanově síni k tanci Big Band Gustava Broma. Hosté si jinde mohli poslechnout a zatančit na dynamické písně Jany Kirschner nebo latinské rytmy Yvonne Sanchez. Na plese také vystupovali Miro Žbirka a české a slovenské superstar. Vinárnu Obecního domu ovládly české a slovenské cimbálové muziky.

Hosté mohli ochutnat slovenskou pálenku nebo nitranská vína. Bryndzové halušky vyzkoušel i premiér. "Byly moc dobré, škoda, že jsem se předtím navečeřel," řekl. Kromě politiků se na plese bavila i řada známých osobností. Jiřina Bohdalová například přišla se slovenským hercem Štefanem Kvietikem.

NOVINKY, ČTK

obsah | kultura - kultúra