Vrcholí sezóna českého divadla

Mesiac česko-slovenskej kultúrnej vzájomnosti, ako tomu hovorí ministerstvo kultúry, stále funguje, dokonca nielen formálne. Obaja ministri kultúry sa nedávno dohodli, že budúci rok podporia aj väčšie česko-slovenské projekty.

Už v týchto týždňoch však možno na Slovensku vidieť nadštandardne veľa českých produkcií - v rámci festivalov i samostatne, s podporou veľvyslanectiev a ministerstiev, ale aj mimo nich. Slovenské a české divadlá našťastie neprestali komunikovať a pozvania na hosťovanie si opätujú.

Astorka očakáva budúci týždeň svojich stálych priateľov z pražského Švandovho divadla. Na úvod festivalu Astorka 2005 zahrajú hru Davida Farra Brýle Eltona Johna.

Činohra Slovenského národného divadla si v pondelok pozvala hostí z Mestského divadla Zlín. Naše národné tam pravidelne vystupuje v rámci ich májového festivalu. Zlínčania priniesli produkciu, v ktorej si tak trochu zaimprovizovali na tému Figarovej svadby "dle pana de Beaumarchais" ako v bulletine uviedli. 'Perný' deň drzého sluhu bol divácky ústretový, ale nie esteticky vulgárny. Štandardné divadelné situácie odohrali hostia s potrebnou dávkou divadelnej profesionality.

Do konca mesiaca bude v SND hosťovať aj pražské Národné divadlo. Moliérov Lakomec, ktorého uvidia diváci v historickej budove SND, je už takmer vypredaný. Borisa Rösnera pre jeho dlhodobejšiu chorobu nahradil v hlavnej úlohe Emil Horváth. Atraktívne herecké obsadenie má aj Schillerova klasika Úklady a láska v réžii šéfa pražskej činohry Michala Dočekala.

Čo-to sa deje nielen v Bratislave, ale aj v iných slovenských mestách. Martinské Slovenské komorné divadlo pozvalo na začiatok decembra kultovú produkciu těšínskeho regiónu Těšínské nebo, v ktorej sa využili pesničky Jaromíra Nohavicu a iné legendy tohto poľsko-českého regiónu.

Aj nezávislé divadlá a agentúry stavajú na obľube českého divadla u našich divákov. Len čo sa skončila prehliadka českého humoru v Pezinku, začal sa už 12. ročník Českého divadla v Štúdiu L+S. V rámci podobných prehliadok sa niekedy na Slovensko dostávajú produkcie aj s niekoľkoročným posunom, bez väčšej dramaturgie, ale predsa. Najviac zaberajú mená - Eliška Balzerová, Vilma Cibulková, Jaroslav Dušek, Zuzana Bydžovská, Václav Postránecký, Pavel Liška, Daniela Kolářová, Jiří Ornest, Saša Rašilov.

Trón milosrdenství amerického dramatika Neila LaButa, ktorý festival Českého divadla v piatok odštartoval, bol síce výtvarne či režijne až priveľmi jednoduchou produkciou, súboj Vilmy Cibulkovej a jej hereckého i životného partnera Miroslava Etzlera v úlohe milencov mal však emocionálne silné miesta.

Produkcia Ibsenovej Nory, ktorá je na programe festivalu dnes, je tak trochu výnimkou z mainstreamového trendu. U režiséra Pitínského vždy očakávame aj neočakávané, jeho koncepcia je aj v tomto prípade opäť výtvarne rafinovaná, svieža, objavná, herecky atraktívna, aj keď mená protagonistov Václava Neužila či Dany Ružičkovej z brnenského Divadla v 7 a půl nie sú všeobecne známe.

ZUZANA ULIČIANSKA

obsah | kultura - kultúra