Hiphopová magičnost Prahy

Na obalu alba Cypress Hill Till Death Do Us Part, které vyjde 23. března, se objeví záběr sochy Emanuela Maxe Sousoší Piety z roku 1859, která je k vidění právě na Karlově mostě.

Když hiphopoví Cypress Hill přijeli loni na festival Rock for People do Českého Brodu, pojali to jako mejdan na východ od amerického ráje. V přistavených karavanech se neopevnili, byli velmi vstřícní a když je nějaký fanoušek na čekané odchytil, s mručením svolili ke společné fotografii.

Cypress Hill se ubytovali v Praze a ta je očarovala. Procházku po památkách dokumentoval jejich příruční fotoaparát, pravděpodobně ještě nikoli s cílem prosadit ji do vlastní tvorby. Rapujte si něco o Karlově mostě... v tom není revolta.

Další fascinace magičností Prahy, kolikátá už v populární hudbě. Vždyť Ozzy Osbourne tu spráskl třesoucí se ruce nad tou krásou dávno předtím, než se loni v prosinci vysekal na čtyřkolce, a takový Jaz Coleman z Killing Joke si tu našel bydlení a kamarády z Čechomoru, které teď vozí po Evropě a dopřává jim radost z vřelého přijetí.

Člověk za to Cypress Hill klidně odpustí i finanční renonc, když si nad rámec smlouvy s pořadatelem festivalu objednali na pokoj dobré pití a při malinkatém mejdánku telefonovali kámošům do losangeleských squatů. Nechali po sobě sekeru přes pětadvacet tisíc, prý si za to dokázali v hotelové prádelně nechat očistit i pošpiněné svršky.

JAROSLAV ŠPULÁK, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra