Druhý česko-izraelský loutkový festival

Ve dnech 20. - 27.12. 2003 se v Izraeli uskutečnil 2. Česko-izraelský loutkový festival v divadle Givatayim. Tento festival je zaměřen na dětské publikum a stejně jako loni proběhl během oslav svátku Chanuka.

Na programu byla dvě představení z dílny českých loutkových divadel, Všechno lítá, co peří má královéhradeckého divadla Drak v režii Jakuba Krofty a pohádka O rybáři a rybce Divadlo loutek Ostrava v nastudování Jevgenije Ibragimova.

Představení divadla Drak bylo s velkým úspěchem uvedeno již na loňském festivalu. Pro letošní ročník se izraelské divadlo Givatayim rozhodlo produkci zakoupit a nastudovat tuto pohádku s izraelskými herci v místě pod vedením režiséra představení Jakuba Krofty. Nastudování proběhlo během pěti týdnů v průběhu listopadu a prosince 2003 a premiéra představení se uskutečnila ještě za přítomnosti režiséra první den festivalu.

Představení O rybáři a rybce bylo vybráno z četných nabídek českých divadel na účinkování na tomto festivalu. Soubor Divadla loutek Ostrava získal za své nastudování ocenění místní kritiky jako nejkvalitnější produkce pro děti.

Součástí festivalu jsou i dvě výstavy umístěné v prostorách divadla, výstava věnovaná současné loutkové scénografii a expozice mapující český fenomén chatařství. Obě výstavy jsou veřejnosti přístupné až do 13. 2. 2004.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra