Ve Francii vydražili české surrealisty

Desetitisíce eur zaplatili zájemci za díla českých surrealistů při aukci sbírky jednoho ze zakladatelů světového surrealistického hnutí, Andrého Bretona, která ve čtvrtek skončila v Paříži. Největší částky kupci zaplatili za obrazy malířky Toyen a za obraz dalšího českého surrealisty Jindřicha Štyrského.

Vysoko byly vydraženy i objekty Jindřicha Heislera. Své zájemce si nalezly také knihy Vítězslava Nezvala či Karla Teigeho.

Nejvyšších cen dosáhly při aukci plátno Joana Miróa Le piége (Past) a plastika Jeana Arpa Femme (Žena), za něž kupci zaplatili po 2,5 milionech eur. V případě Arpa zaplatilo Středisko Georgese Pompidoua v Paříži dosud nejvyšší částku za jeho dílo.

Bretonova sbírka byla rozsáhlá

Aukční síň CalmelsCohen nabízela celkem 5500 předmětů, které Breton za svůj život (1896-1966) shromáždil. Byly mezi nimi drobné předměty nakoupené na bleším trhu i rukopisy, knihy, africké masky či obrazy klasiků moderního a především surrealistického výtvarného umění, včetně Reného Magritta, Marcela Duchampa a Salvadora Dalího. Bretonovu sbírku po desetiletí udržovala prakticky netknutou jeho manželka Elisa, ale po její smrti dcera Aube a vnučka Oona oznámily, že se o ni nemohou dále starat. Protože se jim nepodařilo dohodnout s francouzským státem o jejím převzetí, sbírku rozpustily.

Česká Národní galerie se aukce nezúčastnila, ačkoli by o obrazy Toyen a Štyrského měla zájem. "K zahraničním aukcím bohužel nemáme s naším rozpočtem vůbec přístup," litoval ředitel Sbírky moderního a současného umění Tomáš Vlček.

Zájem o díla českých surrealistů

Z českých surrealistů Francouzi nejvíce ocenili obrazy Toyen (Marie Čermínové), která odešla do Francie před druhou světovou válkou. K Bretonovi měla velmi blízko - bydlela dokonce ve stejném domě na Montmartru v ulici Fontaine. Její olej z roku 1943 Je vous souhaite bonne santé (Přeji vám dobrého zdraví) byl vydražen za 170 tisíc eur . Za Štyrského obrazy Kořeny z roku 1934 zaplatil kupec 110 tisíc eur. Další čtyři oleje Toyen byly vydraženy za 58 až 80 tisíc eur.

Za pozoruhodných 43 tisíc eur byl prodán i objekt přítele Toyen, básníka a výtvarníka Jindřicha Heislera z roku 1950 L'amour fou (Bláznivá láska). Jde o otevřenou dřevěnou knihu s kolážemi - vizuálními básněmi, které Heisler vytvářel po odchodu do Francie. Za 7500 a 9000 eur se prodaly také malé dřevěné plastiky v Česku nepříliš známého výtvarníka Jana Křížka, který odešel do Francie v roce 1947 a zemřel zde v roce 1985. Za 1100 eur se prodal také sborník ke stému výročí Karla Hynka Máchy Ani labuť ani luna z roku 1936 s básněmi a ilustracemi Nezvala, Konstantina Biebla, Toyen, Štyrského či Bohuslava Brouka. Kniha má vřelé věnování Bretonovi od Nezvala, který se surrealismu věnoval v druhé polovině 30. let.

Stejně tak byly prodány i dopisy teoretika umění Karla Teigeho Bretonovi a Benjaminu Péretovi (za 650 eur) či Teigeho kniha Surrealismus proti proudu (rovněž za 650 eur), které se věnují Teigeho roztržce s Nezvalem. První vydání Nezvalových surrealistických sbírek Skleněný havelok a Absolutní hrobař se prodaly za 600, respektive 1000 eur.

EVA ZAJÍČKOVÁ

obsah | kultura - kultúra