Češi odjíždějí bojovat za vzácnou kroniku

Souboj o získání nejstaršího přepisu Dalimilovy kroniky svádí ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Spolu se svými kolegy odjíždí příští týden na dražbu vzácného díla do Paříže.

Deseti miliony korun na vydražení latinského překladu kroniky, která je nejstarším dějepisným dílem v českém jazyce a líčí okolnosti vzniku českého státu, přispěla včera knihovně i vláda. Kolik peněz budou mít Češi na dražbu celkem, Ježek tají. "Chceme v aukci uspět, nebudeme tedy prozrazovat naše finanční možnosti ani taktiku," říká. Katalogová cena latinského rukopisu je 120 až 150 tisíc eur, tedy až 4,5 milionu korun. Dražba ji však může nakonec vyšroubovat na mnohonásobně vyšší sumu. Spekuluje se až o třiceti milionech korun.

"Také jsem slyšel o desítkách milionů, ale to je nesmysl," namítl včera Ježek.

Originál je v Cambridgi

Pokud pražská Národní knihovna v dražbě unikátního rukopisu s ojedinělými iluminacemi uspěje, získá pro Česko latinský přepis fragmentů díla, které vzniklo jen třicet let po vzniku originálu (1310).

"Byl by to dosud vůbec nejstarší Dalimilův přepis. My máme jen české opisy z patnáctého až sedmnáctého století a pouhé dva zlomky opisu z druhé poloviny čtrnáctého století," přiznává ředitel knihovny.

Originál Dalimilovy kroniky je uložen v britské Cambridgi.

Kronika o českých dějinách ležela v šuplíku

Dalimil v latině byl v Paříži objeven nedávno náhodou. I na historikovi Zdeňku Uhlířovi je stále patrný údiv při vyprávění osudu objevené kroniky.

"Starobylá pařížská rodina ji po desítky let schraňovala v šuplíku a nijak zvlášť si jí nevšímala. Ani my zatím nevíme, jak se tam ocitla," říká Uhlíř.

Obrat nastal, když pařížský znalec v oboru starých knih Christian Galantaris rodině naznačil, jakou cenu mají fragmenty kroniky, již si u italských umělců objednal patrně císař Karel IV. Jen králové si mohli podle historiků dovolit zaplatit tak mistrně a velmi nákladně iluminované dílo.

Jeho nalezení Uhlíř považuje za historický objev století. Pokud se podaří dílo na dražbě 17. března získat, Národní knihovna je vystaví spolu s dalšími rukopisy Dalimilovy kroniky, které již vlastní.

JAN GAZDÍK

obsah | kultura - kultúra