Dejvické divadlo a slovenská kultúra

Slovensko-český klub v Prahe už roky organizuje pravidelné prehliadky slovenskej kultúry po českých mestách, kde nemajú diváci toľko možností stretnutia s kultúrou svojich najbližších susedov. V tomto roku sa rozhodli preniesť festival aj do jednotlivých pražských častí. Slovenskú kultúru predstavia po prvýkrát v Dejvickom divadle v Prahe 6, a to od piatku do nedele tohto týždňa.

"Festival slovenskej kultúry sme sa tento rok rozhodli preniesť aj do ďalších pražských mestských častí, pretože v Prahe je tá kultúra sústredená hlavne v centre," uviedla pre TASR predsedníčka Slovensko-českého klubu Naďa Vokušová. Klub sa preto rozhodol osloviť Dejvické divadlo v Prahe 6, ktoré je čerstvo po rekonštrukcii a aj v minulosti predstavovalo slovenskú kultúru. Tohtoročný festival bude v miniatúrnejšej verzii od piatku do nedele, dodala Vokušová.

Festival odštartuje v piatok 30. novembra vernisážou výstavy fotografií pražského kameramana slovenského pôvodu Juraja Šajmoviča pod názvom Večnosť v prchavom, pominuteľnosť trvanlivého. Šajmovič získal Českého leva za najlepšiu kameru a je autorom umeleckých fotografií zo Slovenska ako aj ciest po svete.

Na pôde Dejvického divadla sa potom predstaví komorná revue Znesiteľná ľahkosť pitia slovenského herca Petra Butka a salónneho orchestra Čiernych labutí Jiřího Kadeřábka. Ako hostia vystúpi rodina Feldekovcov a pôvodne sa očakával aj príchod slovenského ministra kultúry Milana Kňažka, ktorému však povinnosti cestu do Prahy neumožnili.

Bábkové divadlo Lampion Kladno v sobotu predstaví hru Z knihy rozprávok na motívy básní Milana Rúfusa, ktorá je celá v slovenčine. Večer v divadle vystúpi slovenská šansoniérka Zuzana Talpová a český pesničkár Milan Dvořák s piesňami Vladimíra Vysockého a Bulata Okudžavu v českom a slovenskom preklade.

Festival zakončí predstavenie bratislavského divadla Publikum Na koho to slovo padne, ktoré bolo ocenené divadelnou cenou Dosky. Českým divákom sa predstaví absurdná komédia maďarského autora Gábora Geörgeya v réžii Petra Mankoveckého. "Snažíme sa tu predstavovať aj mladé slovenské divadlo, pretože všetci poznajú len tých starších hercov," dodala Vokušová.

TASR

obsah | kultura - kultúra