Ľubo Dobrovoda prelomil ľady

Vo Veľkej Británii Timothy Garton Ash, v Česku Václav Havel, v Maďarsku Gábor Györgey, na Slovensku Ľubo Dobrovoda. Aj tak vyzeral včerajší európsky maratón čítania poviedok v rámci Dňa Európy, projekt Café d'Europe čítačkou v kaviarňach pripravil PEN club paralelne v 27 krajinách.

V bratislavskej kaviarni Roland čítal napoludnie svoju poviedku Potichu som Euro Pán Ľubo Dobrovoda. Svoj text aj o tom, ako vníma cudzincov malý chlapec a najmä jeho otec, aj náležite herecky interpretoval. Dobre sa zabávajúci hostia boli však občas mierne prekvapení. "Celý svet nám robí zle! Česi, Maďari, černosi aj Rakušáci!" rozkrikoval sa Dobrovoda.

"Dosť ma myklo, keď som si uvedomila, že táto poviedka nás bude vo svete reprezentovať. Ale potom som sa zamyslela a povedala som si - Čechov vo svete preslávil Haškov Švejk. A literatúra je vtedy svetová a národ veľký, keď si vie strieľať sám zo seba," povedala po čítačke publicistka Soňa Čechová, veľká fanúšička Dobrovodových textov. Podľa nej táto poviedka prelomila ľady našej konvenčnosti.

Ako tvrdí prezident svetového PEN clubu Jiří Gruša, táto poviedka má v sebe špecifickú slovenskosť a aj preto ju vybral. A hoci sa mnohým výber Dobrovodu nepozdával, podľa Grušu "medicínsky sa jej autor trafil presne". Najlepšie texty z čítačiek po Európe nakoniec vyjdú v spoločnom zborníku.

(dot)

obsah | kultura - kultúra