Zlín: Mekka dětských festivalů

Kinosály plné nadšených dětí, řev a smích, to je atmosféra, jíž by ani Herodes neodolal a zamáčkl slzu dojetí. Na mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež tuto situaci zažívalo množství tvůrců z pětatřiceti zemí světa po celý uplynulý týden.

Letos bylo těch diváků ještě o deset tisíc víc než loni - celkem 48 tisíc, z toho na školní představení jich přišlo 13 tisíc. Děti ze Zlína a okolí tak mají ve srovnání s ostatními dětmi naprosto ojedinělou možnost vidět, co se ve světě točí o nich a pro ně a co se nedostane do běžných kin. Možná z nich vyrostou příští diváci "dospělých" festivalů a návštěvníci art kin.

"I to je jeden z důvodů, proč chceme od příštího ročníku nahradit sekci filmů zemí Visegrádu soutěží evropských debutů, která bude tematicky, žánrově i z hlediska věku diváků neomezená. Považujeme za důležité, aby diváci, kteří tu s festivalem vyrůstají z dětských střevíčků, měli kontinuitu v tvorbě mladých, začínajících tvůrců. A je tu i další důvod - Zlín je dnes se svou Vyšší odbornou školou filmovou a katedrou audiovizuální tvorby na Univerzitě Tomáše Bati městem filmových studentů," řekl na závěr festivalu jeho programový ředitel Pavel Melounek a dodal: "Souvisí to i s naším záměrem získat pro festival podporu Evropské unie - proto se také chceme orientovat na debuty evropské."

Kvalita vystřídala kvantitu

Festival roste co do počtu hostů, letos jich proti loňským 687 přijelo 1228, ale zmenšil se počet filmů. "Šlo nám o důraz na kvalitu místo kvantity, a myslím, že se to osvědčilo," řekl prezident festivalu Vítězslav Jandák, který chce ale do budoucna festival zvětšit a rozšířit trochu jiným směrem než počtem uváděných filmů. "Letos jsme po loňské kritice vhodnosti některých filmových scén pro konkrétní věkové skupiny uspořádali seminář Sex a erotika ve filmové tvorbě. V té souvislosti se nám osvědčila spolupráce s poradní komisí rodičů, učitelů a zástupců obce, s níž jsme předem konzultovali vhodnost filmů pro konkrétní věkové skupiny, takže letos žádný takový problém nenastal.

A pořádáme i další doprovodné akce, které s filmem bezprostředně nesouvisí, zato s dětmi velmi úzce. Letos to byl například seminář Dítě v krizi nebo dětský sportovní den ve Slušovicích. A mohou navazovat další věci, na něž se díky popularitě festivalu soustředí větší pozornost veřejnosti. Zlín je v současné době největší festival dětských filmů na světě, a já bych byl rád, aby se stal jednak Mekkou dětských festivalů a jednak aby obsáhl celý dětský svět," svěřil se Jandák s plány do budoucna.

Zlaté střevíčky rozdány

Vtěz kategorie celovečerních hraných filmů pro děti: íránský snímek Děti ropy režiséra Ebrahima Forouzesha

Hlavní cena v kategorii filmů pro mládež: Mexická jízda mexického režiséra Alfonse Cuaróna

Zlatý střevíček pro nejlepší animovaný film: ruský snímek Tu tú 2 režiséra Garriho Bardina

VĚRA MÍŠKOVÁ

obsah | kultura - kultúra