Čeští divadelníci se představí v Kanadě

Čeští divadelníci, tanečníci a choreografové odjedou koncem ledna do Kanady, aby tam zahájili přehlídku Česká sezóna v Kanadě. Prezentace současného českého tance a divadla navazuje na loňskou Kanadskou sezónu, která se konala v Praze. Šest souborů či účinkujících se představí v sedmi městech severoamerického státu.

Bude to choreografka a tanečnice Kristýna Lhotáková, soubor Jednotka, Halka Třešňáková, skupiny Krepsko a Antena a soubor Déja Donné. V závěru roku na konci přehlídky se v Montrealu uskuteční prezentace Divadla Archa. Divadlo bylo jedním z hlavních pořadatelů Kanadské sezóny v Praze a v jeho sálech se měla konat část představení. Po srpnových povodních však museli pořadatelé hledat jiné prostory a se dvěma soubory se dohodli na pozdějším hostování.

Kanaďané do Archy

Kanadskou sezónu, která se v Praze konala od 14. října do 2. listopadu 2002, označil ředitel Archy Ondřej Hrab a ředitel Divadelního ústavu Ondřej Černý jako úspěšnou: většina představení byla vyprodána. Přestože nyní začíná druhá část dosud největší kulturní výměny mezi oběma zeměmi, ta první vlastně ještě neskončila.

"Až se Archa na podzim po rekonstrukci otevře, přivítá soubor Holy Body Tatoo Dance, který vystoupí s hudební skupinou Tiger Lilies," uvedl Hrab. Koncem letošního roku přijede i soubor Da da kamera, také avizovaný na Kanadskou sezónu. Vystoupení českých umělců v Kanadě podpořilo ministerstvo kultury částkou 1,6 mil. Kč. Česká sezóna v Kanadě se propojila i s projektem České současné experimentální divadlo v severní Americe, v rámci něhož se skupiny Jednotka a Krepsko a Halka Třešňáková představí i na festivalech v Novém Mexiku a v New Yorku.

RADMILA HRDINOVÁ, NOVINKY.CZ

obsah | kultura - kultúra