Dny evropského dědictví budou letos chudší

Mnohé české památky se kvůli povodňovým škodám nezúčastní tradičních Dnů evropského dědictví, které se od roku 1991 konají pod záštitou Rady Evropy. Určitě nebude otevřeno na zámcích ve Veltrusech, Liběchově, Roztokách u Prahy či v městské elektrárně v Písku, o centru Prahy se stále rozhoduje, informoval včera předseda pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Pavel Horák.

Dny evropského dědictví s prohlídkou památek zdarma se v Česku uskuteční 14. a 15. září pod heslem Památky v místních pověstech. Tématem oslav, které pořádá sedmačtyřiceti zemí, je Evropa - společné dědictví. Národní zahájení mělo být 6. září v Prachaticích, ale je přesunuto do Ledeburské zahrady v Praze. Ještě před povodněmi se k oslavám připojilo 249 obcí se 725 objekty.

Které památky nakonec přístupné budou, se lidé dozvědí na internetové adrese www.ehd.cz. Program doplní 312 doprovodných akcí. V Praze se Dnů evropského dědictví účastní první, čtvrtá, pátá a desátá městská část. V Praze 1 příliš neutrpěly památkové objekty, škody jsou především na knihovních fondech, v archivech či sbírkách. V centru, které bylo zatopeno spodní vodou, však utrpěly technické památky. V okolí Haštalské ulice se propadla stará kanalizační štola, která se musí rekonstruovat. Památkově chráněným územím je však i Karlín, kde jsou k demolici určeny nejméně čtyři památkově chráněné objekty.

MF DNES

obsah | kultura - kultúra