O hlavní cenu festivalu dokumentů se podělily dva filmy

Hned dvě ceny za nejlepší středoevropský dokumentární film 2003 udělila porota sedmého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě. Odváží si ji slovenský režisér Peter Kerekes za snímek 66 sezón a Tomáš Hejtmánek za Sentiment. Českým dokumentem roku se stalo Zlopověstné dítě režisérky Lucie Králové.

Cenu za přínos světové kinematografii organizátoři poslali do USA osobnosti českého experimentálního filmu, režiséru Alexanderu Hackenschmiedovi. Přízeň diváků si získal dokument Eriky Hníkové Ženy pro měny.

Festival, který před šesti lety začínal jako přehlídka pořádaná studenty jihlavského gymnázia, se během svého vývoje stala prestižní událostí v České republice, ve středoevropském prostoru jedinou svého druhu.

Potvrzení středoevropského charakteru festivalu bylo tématem letošního ročníku. "Nově budovaná sekce, Mezi moři - Střední Evropa, vznikla před třemi roky jako nesoutěžní, vedena snahou zmapovat nejvýznamnější filmy jednotlivých zemí, které spojuje zdánlivě nezřejmý, přesto však společný duch středoevropanství," řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Diváci i mezinárodní porota mohli letos vybírat z deseti snímků. Na středoevropské téma se konala i mezinárodní panelová diskuse. Už tradiční součástí festivalu byla veřejně přístupná Burza námětů, obchodní setkání autorů dokumentárních filmů a zahraničních televizních producentů.

Program festivalu se soustředěně věnuje dokumentům českým, středoevropským i světovým, oceněným na prestižních filmových festivalech, i neoceněným, ale výjimečným. Již tradiční soutěžní sekcí festivalu je Česká radost, letos do ní porota nominovala 15 snímků. V Průhledných bytostech festival pravidelně zviditelňuje tvorbu, která se k českému diváku nemohla v předchozím kulturně politickém klimatu dostat.

(iln), iDNES

obsah | kultura - kultúra