Kino na hranici ukáže erotiku ve filmovém umění

Erotika v české kinematografii bude jedním z podstatných témat osmého ročníku filmového festivalu Kino na hranici, který se uskuteční příští týden od středy do neděle na různých místech Českého Těšína a polského Ciezsyna. Přehlídka má na programu několik desítek převážně českých, slovenských a polských snímků z různých časových období.

Velmi lákavé jsou projekce dvou prvorepublikových filmů Gustava Machatého. Promítání jeho němého snímku Erotikon z roku 1929 doplní živá hudba v podání Zapomenutého orchestru země snivců. Machatého tvorbu bude zastupovat také mezinárodně proslulý film Extase z roku 1933, který v době vzniku vzbudil velký rozruch a v některých zemích byl zakázán kvůli nahým a z dnešního pohledu zcela nevinným scénám začínající herečky a budoucí holywoodské hvězdy Hedy Lamarrové.

Součástí festivalového tématického cyklu, kterému organizátoři dali pracovní název Sexuální život Čechů na plátně, bude i mnoho dalších projekcí. K vidění budou slavné české filmy Ostře sledované vlaky, Lásky jedné plavovlásky, Dobré světlo a další. Do erotické linie části festivalu zapadá i dokument o slavné malířce Toyen od Jana Němce. Nejnovější filmovou produkci budou představovat filmy Šílení (Švankamajer), Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (Morávek) a také nejoceňovanější film minulého roku Štěstí (Sláma). Výběr filmů pro těšínský festival je i letos zaměřen především na umělecky hodnotnější část filmové tvorby z různých období. Každý film před promítnutím představí odborníci a v některých případech i samotní tvůrci.

Přijede režisér Wojciech Marczewski

Hlavním hostem letošního ročníku bude osobitý polský režisér Wojciech Marczewski. Milovníci opravdového filmového umění se mohou těšit na tři jeho nejznámější filmy, a to Útěk z kina Svoboda, Klíčník a Noční můry. "Marciewski je jeden z nejvýznamnějších polských režisérů, přestože natočil jen čtyři filmy a několik televizních produkcí. Tvoří jen tehdy, když nalezne něco opravdu podstatného, co chce ostatním sdělit," tvrdí pořadatelé. Festival představí také dva filmy geniálního slovenského režiséra jménem Elo Havetta. Budou to snímky Slavnost v botanické zahradě (1969), Polní lilie (1972) a také neobvyklý dokument o životě a tvorbě režiséra, nazvaný Slavnost osamělé palmy. Součástí festivalu budou i společenské akce na české i polské straně, výstavy a také koncerty Jana Budaře (pátek), skupiny Moimir Papalescu and Nihilists (pátek) a jazzového kvarteta Ulisses IV (sobota). Podrobný program přehlídky lze najít na internetové adrese www.festivalynahranici.cz.

ALEŠ HONUS, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra