Etnická hudba na festivalu Respect posedmé

Posedmé se uskuteční festival ethnic a world music Respect. Hlavnímu programu bude patřit 12. a 13. června pražská Štvanice, kde vystoupí také nejznámější postava letošního ročníku - bývalý zpěvák urských punkfolkových The Pogues, drsný rváč Shane Mac Gowan se svou skupinou Popes.

Fúzi elektronické taneční hudby s world music nabídnou projekt Sister India soustředěný okolo DJky Rity, kterou doprovází rappeři, tanečníci a percussionisté, a Electric Gypsyland, v němž balkánští rómští muzikanti vystoupí spolu s DJem Shantelem .

Chybět nebude ani tradiční podoba world music v podání harmonikáře Joaquína Díaze z Dominikánské republiky a vietnamského páru Kha Chi Ensemble, který se představí už ve čtvrtek 10. června na zahajovacím koncertu v Paláci Akropolis.

Pro dramaturga Borka Holečka je vrcholem vystoupení souboru Sidi Goma. Ten vytvořili potomci Afričanů, kteří se před 800 lety přesídlili do Indie. Jejich vystoupení má rituální charakter a soubor při něm nejen hraje extatickou hudbou na staré, v Africe už zapomenuté nástroje, ale také rozbíjí hlavami kokosové ořechy. Holeček také připomenul proměny festivalu k širšímu stylovému zamření, což je dáno i ekonomickými podmínkami.

Festival bude zakončen až 30. června v klubu Roxy. Dříve totiž nemohla přijet další hvězda, Seňor Coconut, který spojuje chladnou německou elektroniku Kraftwerk se salsou a přepracoval do latinskoamerické hudby klasické rockové hity.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra