Etnická hudba roztančila Štvanici

Na východním konci pražské Štvanice se po celý víkend linula hudba z celého světa. Konal se tu poprvé 6. ročník festivalu etnické hudby Respekt, jehož hlavní hvězdou byli jamajští The Skatalites. Festival navštívilo na tisíc lidí.

V sobotu se zde představila marocká kapela Gnawa Halva a poté Gnawa Impuls, kdy maročtí muzikanti spojili své tradiční prvky s elektronikou německých hudebníků. Dále tu předvedli své umění pouliční muzikanti - židovský Amsterdam Klezmer Band.

Hvězdou večera byli bezpochyby jamajští The Skatalites, kteří postavili na nohy a donutili tančit všechny přítomné diváky. "Ti mi zvedli náladu. Vykopávky hráli jako bozi, nejen hlavou, ale i z duše," komentoval produkce jamajských průkopníků hudby ska a reggae jeden z účastníků Daniel Chval z Vyškova.

V neděli se na pódiu vystřídali rumunští Mahala Rai Banda - jdoucí ve šlépějích jiných Rumunů, u nás legendárních Taraf de Haidouks. Dále vystoupila kapela Poza vedená Alecem Kopytem, původem z Oděsy, která kombinuje klezmer s alternativními výboji, a angličtí Achanak, kteří indické motivy silně naředili soudobou taneční elektronickou hudbou.

Organizátoři skvěle odvedli svou práci, odpadky bylo kam vyhazovat, takže se nikde netvořily nevábné hromady kelímků a plastických lahví, lidé se mohli občerstvit nejen klasickou klobásou a pivem, ale také i "krišňáckou krmí" a čajem. Jediným kazem bylo určité přecenění světovosti, když moderátor uváděl kapely pouze anglicky.

OLDŘICH DANDA

obsah | kultura - kultúra