Český pavilon bude stát v prestižní lokalitě

Na Expo 2005 v japonském Aichi bude mít český pavilon podle generálního komisaře české účasti Vladimíra Darjanina atraktivní umístění. Již nyní je na Expo prodáno pět milionů vstupenek.

Generální komisař byl také na zasedání v Nagoji zvolen do čtrnáctičlenného řídícího výboru Expo. Tento orgán zastupuje a hájí zájmy všech 121 účastnických zemí spolupracuje s organizačním týmem a kontrolní institucí světových výstav BIE. Nicméně přípravy české účasti opět provázejí časové prodlevy.

V červnu byla vyhlášena dvoustupňová veřejná obchodní soutěž na libreto expozice, při otevírání obálek v září byli dva účastníci vyřazeni, protože nesplnili zákonné podmínky. Ti se odvolali k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který 26. 11. potvrdil, že kancelář generálního komisaře postupuje v rámci zákona. "Po uplynutí patnáctidenní lhůty vyhlásíme druhou část soutěže, na konci února bychom měli znát jejího vítěze. Je ovšem možné, že se zbylí čtyři opět odvolají, takže v nejhorším případě budeme mít na přípravu expozice rok," vysvětlil Darjanin a dodal, že rok odborníci považují za luxusní dobu.

Expo v Aichi se uskuteční od 25. 3. do 25. 9. 2005 a jeho hlavním tématem je Moudrost přírody. Česká republika si vybrala jedno z podtémat - Umění života. Český pavilon bude stát v zóně evropských států (vedle Polska, Irska či Rakouska) poblíž Expo Dómu s kapacitou 3500 diváků. Každý návštěvník směřující do Dómu musí kolem českého pavilonu projít a jeho celková využitelná plocha je 972 metrů čtverečních.

Podle předběžných propočtů by jej denně mohlo navštívit šest až deset tisíc návštěvníků. Pavilon bude mít Česká republika pronajatý do října 2005, pak se většina modulů na výstavišti rozmontuje. "Jsou to přesně takové rozměry, jaké si Česká republika může dovolit," doplnil Darjanin. Na setkání v Nagoji byl rovněž potvrzen termín konání Českého národního dne - 24. červen 2005. Kompletní podoba programu se dosud upřesňuje, na slavnostním galavečeru se představí FOK a sólisté vážné hudby, například violoncellista Jiří Bárta.

Večer má režírovat Jiří Nekvasil a výtvarné řešení chystá Daniel Dvořák. "Ve výběru tvůrců a interpretů jsem měl naprosto volnou ruku a zvolil jsem takové, o kterých jsem přesvědčený, že jsou nezpochybnitelní a mají světové renomé," uvedl Darjanin. Připomněl, že s mnohými sólisty jednal komisariát až tři roky dopředu a nestačilo to.

"Usilovali jsme o Magdalenu Koženou, ale ta má v té době turné, které nemůže přerušit." Na Expo se také uskuteční pět doprovodných programů. První z nich - Týden českého skla - zahrne výstavu českého skla v Galerii Shimin Plaza v Tojamě a mezinárodní sympozium.

JANA MACHALICKÁ

obsah | kultura - kultúra