Febiofest má nový termín, místo i tvář

Významnými změnami prochází ve svém nadcházejícím 12. ročníku Mezinárodní přehlídka filmů, televize a videa Febiofest. Termín konání se posouvá z konce ledna na konec března, pražská část se stěhuje ze Slovanského domu do multiplexu Village Cinemas Anděl a do určité míry se mění i programová náplň.

"Většina našich partnerů uzavírá na konci roku rozpočty, takže jsme se mnohdy až tři týdny před začátkem festivalu dozvídali, kolik na něj máme peněz, a konání festivalu mohlo být do poslední chvíle ohroženo. Když budeme znát rozpočet s větším předstihem, budeme s ním umět i lépe naložit," vysvětlil na čtvrteční tiskové konferenci ředitel festivalu Fero Fenič a dodal: "Abychom se 'nepotkali' s Berlinale, udílením Oscarů a Českých lvů ani s Velikonocemi, které by zejména v regionech byly překážkou, dostali jsme se až na konec března."

Febiofest začne 31. března v multiplexu Village Cinemas Anděl, který má o více než 400 míst větší kapacitu a celkově lepší prostorové uspořádání než Slovanský dům. Festival se bude konat takřka výhradně na tomto místě, pouze archívní filmy se budou hrát v kině Konvikt. Po skončení pražské části 8. dubna se Febiofest vydá do Brna, Ostravy, Pardubic a Liberce.

Sekce pro mládež

Největší programovou změnou bude rozšíření o Febiofest Junior. "Měla by to být jakási přípravka pro děti a mládež od deseti do sedmnácti let, z nichž nám rostou noví dospělí diváci. Programově se o ni bude starat Pavel Melounek, který má s touto kategorií filmů zkušenosti a ví, kde ty dobré hledat. Jako dopolední představení pro školy je budeme hrát už od 8 hodin ráno," řekl Fenič.

O dalších dvou nápadech Fenič zatím do určité míry sní, protože jejich realizace je závislá na tom, kolik bude mít Febiofest nakonec peněz. Od státu totiž nedostal nic, magistrát přispívá třemi milióny, vše ostatní bude hrazeno ze soukromých peněz.

Soutěž nízkorozpočtových filmů

Pokud to dobře dopadne, chtěl by Fenič otevřít Kino hvězd, do kterého by každý den přivezl ze světa jednu hereckou nebo režisérskou hvězdu, zahrál několik jejích filmů a uspořádal besedu s diváky.

Druhým chystaným projektem je soutěž, ačkoli Febiofest se tomu dosud vyhýbal. "Nechtěl jsem vytvářet pocit konkurenčního boje s jinými festivaly. Opodstatnění jsme ale našli v soutěži nízkorozpočtových filmů. Tu nikdo nedělá a přitom věřím, že bychom oceněním mohli pomoci některým zajímavým filmům a autorům takříkajíc do světa," řekl Fenič.

Jinak se chce Febiofest v programu orientovat víc na nové filmy a celou skladbu zpřehlednit menším počtem sekcí, které nabídnou zhruba po patnácti filmech.

VĚRA MÍŠKOVÁ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra