Dvanásť nádejí na Oscara sa predstaví v Bratislave

Tohto roku prihlásilo na Oscara za najlepší zahraničný film rekordných 55 krajín. Slovenská Filmová a televízna akadémia prihlásila koprodukčný film Ivana Fílu Kráľ zlodejov, českým zástupcom je film Ondřeja Trojana Želary. Tie však na medzinárodnom filmovom festivale Bratislava, ktorý začína v piatok 28. novembra, neuvidíme. Zato v Bratislave sa predstaví hneď dvanásť národných nominácií, teda takmer jedna štvrtina.

V medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov to bude afganský film Osama (réžia Siddiq Barmak) - o dospievajúcom dievčati, ktoré matka zamaskuje za chlapca v snahe uchrániť ho pred bolestným osudom, a zástupca Bosny a Hercegoviny Horí! (réžia Pjer Žalica). Horí! je tragikomédia o obyvateľoch malého bosnianskeho mesta, ktorí majú sedem dní na to, aby dôstojne privítali prezidenta Spojených štátov.

V sekcii Európsky film to bude nemecký film Good Bye, Lenin! režiséra Wolfganga Beckera, ktorý je tiež favoritom na Európske filmové ceny. Ide o tragikomický príbeh obetavého syna, ktorý pre zdravie svojej matky urobí všetko - aj čerstvý kapitalizmus zmení na socializmus.

Novinka talianskeho režiséra Gabriela Salvatoresa Nemám strach je zasa napínavým thrillerom s deväťročným hrdinom, prinúteným predčasne vstúpiť do sveta dospelých. Dopĺňajú ich poľský zástupca Pornografia (réžia Jan Jakub Kolski), temný príbeh v opustenom vidieckom sídle na pozadí nacistickej okupácie Poľska, slovinský film Náhradné diely režiséra Damjana Kozole o pašerákoch ľudí zo slovinsko-talianskych hraníc a turecký film Ďaleko Nuri Bilge Ceylana. Tento filmy je akýmsi portrétom odcudzenosti, ľahostajnosti a skrytej túžbe po láske a porozumení.

V sekcii Proti prúdu sa môžete tešiť na islandský film Dagura Kariho Peturssona Albín menom Noi, ktorý je plný severského tragikomického poetického realizmu a jeho hlavný hrdina pripomína živého Barta Simpsona. Taiwanská novinka režiséra Tsai Ming-Lianga Zbohom, Dragon Inn je brilantnou metaforou o láske, osamelosti, smútku a odchádzajúcej ére slávneho obdobia čínskeho filmu. Medzi kolekciou nórskych filmov sú i Poviedky z kuchyne (réžia Bent Hamer) - originálna štúdia kuchynských návykov starých mládencov v netradičnej nórskej dedinke Landstad.

Sekcia Voľná zóna: Love Stories okrem Božieho zásahu (Eliu Suleimana), je už niekoľko týždňov v našich filmových kluboch, na záver uvedie ruský film Návrat Andreja Zvjaginceva - sugestívna ľudská dráma o dvoch malých bratoch, ktorým život úplne zmení otec, ktorého nevideli viac ako desať rokov. Film bol hitom tohtoročného festivalu v Benátkach, kde získal päť ocenení v hlavnej súťaži, medzi nimi aj to najvyššie - Zlatého leva. Nominácie na Oscary budú oznámené v utorok 27. januára 2004.

MIRO ULMAN

obsah | kultura - kultúra