České filmy se představují na 30. festivalu v Torontu

Jeden z nejvýznamnějších filmových festival na americkém kontinentu, který potrvá do 17. září, nabízí 335 filmů z 52 zemí a hostí přes 500 filmařů. Jedním z nich je i Bohdan Sláma, který zde uvede ve světové premiéře snímek Štěstí. V Americe se říká, že kdo něco ve filmu znamená, musí jezdit do Toronta. Program je tradičně rozdělen, hlavní sekci tvoří Gala, filmy uváděné ve slavnostní světové premiéře, mezi nimiž najdete první kandidáty na příští Oscary. Letos se zde bude konat 109 světových premiér, což samo o sobě vypovídá o významu festivalu.

Třicátý ročník festivalu nabízí například americký snímek Brokeback Mountain filmaře Anga Lee, který si o víkendu odvezl Zlatého lva z Benátek. Tvůrce filmové adaptace nebezpečných známostí Stephen Frears doprovodí Mrs. Henderson Presents (Paní Hendersonová uvádí). Svůj nový snímek Oliver Twist promítne publiku také Roman Polanski. Ve světové premiéře bude uvedeno i Štěstí Bohdana Slámy, v sekci Discovery bude Českou republiku zastupovat Maria Procházková se Žralokem v hlavě.

Toronto má svoje slavnosti i celebrity. Papparazi dennodenně pátrají například po Timu Burtonovi, který zde uvádí svůj nový snímek Corpse bride (Tělo nevěsty), po hvězdách, jako jsou Johnny Depp nebo Harvey Keitel. Nechybí zde ani komik Steve Martin nebo charismatický dramatický herec Ed Harris.

Ten byl o víkendu v delegaci k novému filmu History of Violence (Historie násilí) kanadského filmaře Davida Cronenberga (u nás jsme viděli horor Moucha, dekadentní psychothriller Crash, ale i jiné filmy o lidských posedlostech). V Historii násilí potkáváme kavárníka Toma Stalla (Viggo Mortensen), žijícího v poklidném městečku v Indianě, jenž jednoho dne shodou okolností zabije jednoho hosta. Násilí je tu opět sugestivní, fyzické, šílené, ale Cronenberg zároveň natočil pozoruhodný film o tom, jak člověk nedokáže utéct před svou minulostí. "Nepřemýšlím nad tím, jak ve filmu zobrazuji násilí, jestli to bude pro diváky přijatelné nebo ne. Neestetizuji jej, nejsem jím posedlý, pouze jsem se snažil ukázat, jak vzniká a jak mu člověk podléhá. Je to jeho "byznys", který vyrůstá z lidské společnosti," vysvětloval režisér v Torontu. Nejunikátnější atrakcí pro festivalové publikum jsou takzvané Visions (vize), kde se představují nové pohledy na film i na způsob vyprávění příběhu, i sekce Discovery (Objevy nových filmařů). Právě zde je uváděn i Žralok v hlavě Marie Procházkové, údajně kvůli zajímavému spojení hraného filmu s animací. Objeví se tu například The Proposition (Návrh), který režíroval John Hillcoat, a je zajímavé, že jej napsal u nás hodně populární hudebník a zpěvák Nick Cave. Tradiční součástí programu bude i půlnoční uvedení hororů a tajemných filmů nazvaných v rámci programu Midnight madness.

MICHAL PROCHÁZKA

obsah | kultura - kultúra