Prvý festival národnostných menšín žijúcich v SR chce spájať

Slovensko ako multikultúrnu krajinu predstaví od 27. do 29. augusta prvý ročník Festivalu národnostných menšín v Tornali (okres Revúca).

Festival ponúkne v miestnom amfiteátri počas 28. a 29. augusta vystúpenia 35 súborov, v ktorých svoju kultúru predstaví 800 účinkujúcich. Organizátori pozvali do Tornale zástupcov všetkých 12 oficiálne uznaných národnostných menšín žijúcich na Slovensku - bulharskej, českej, chorvátskej, maďarskej, moravskej, nemeckej, poľskej, rómskej, rusínskej, ruskej, ukrajinskej a židovskej menšiny. Svoju kultúru však pre organizačné problémy nepredstavia Rusi, no namiesto nich vystúpi grécky súbor.

Kultúrnemu víkendovému programu festivalu v Tornali bude v piatok (27.8.) predchádzať konferencia šamorínskeho FÓRA, inštitútu pre výskum menšín. Ako pre agentúru SITA povedal predseda Fóra László Öllös, hlavným bodom programu bude založenie slovenskej pobočky Európskeho úradu pre menej používané jazyky (European Bureau for Less-Used Languages). Na konferencii, ktorá sa začne 27. augusta o 9:00 v sídle Fóra, inštitútu pre výskum menšín na Parkovej ulici v Šamoríne, okrem iných vystúpi aj vicepremiér Pál Csáky, či predseda parlamentného výboru pre ľudské práva László Nagy.

Po odbornom úvode 1. Festivalu národnostných menšín na Slovensku v Šamoríne sa program presunie do amfiteátra mesta Tornaľa. Večernému galaprogramu prvého dňa (28.8.) bude predchádzať rad akcií, ktoré o 10:00 otvorí jarmok historických a ľudových remesiel, pivný festival, ale aj súťaž vo varení guľáša. Vyhodnotí sa aj celoslovenská súťaž žiakov na tému - Poznáte korene svojich predkov?.

Festival, ktorý nemá na Slovensku obdobu, slávnostne otvoria o 13:00 vystúpenia detských a mládežníckych súborov. Až do podvečerných hodín medzi inými svoje umenie na pódiu amfiteátra ponúknu súbory - moravský Nitranček, rómsky Rómka, predstaví sa aj poľský Melódia, chorvátska skupina Grbarčieta, či rusínsky Šariš a grécka kapela Lycea Gřekyň. Rôznorodé podoby tradičných piesní a tancov prinesie návštevníkom Tornale aj druhý, záverečný deň festivalu. Okrem iných však v sobotu vystúpi hosť z Českej republiky - Vladimír Merta a v rámci galaprogramu, ktorý odštartuje o 21:00 SĽUK. Keďže je prvý ročník festivalu venovaný maďarskej národnostnej menšine - sobotňajší i nedeľňajší večerný galaprogram je venovaný najmä jej kultúre. Medzi jej vyslancov bude patriť v sobotu skupina Setback a v nedeľu Princess. Nedeľňajší (28.8.) program otvoria už o 9:00 a počas dňa vystúpia okrem iných i Ženský zbor českého spolku, nemecký dychový súbor Rakovčanka, židovský Pressburger Klezmer Band, no aj Diabolské husle Jány Berkyho - Mrenicu. Dvojdňový kultúrny program, ktorý vyvrcholí v nedeľu (29.8.) o 23:45 ohňostrojom, budú moderovať Soňa Müllerová, Zoltán Pék a Éva Kamenár.

Festival pripravuje Agentúra Music Art v spolupráci s Mestom Tornaľa, spoločnosťou Cultus, Bratislavským samosprávnym krajom a Sekciou menšinových kultúr Ministerstva kultúry SR. Festival finančne podporili ministerstvo kultúry sumou 3,5 milióna korún.

SME

obsah | kultura - kultúra