Koncert Státní filharmonie Brno v Manile

Za účasti náměstka ministra zahraničních věcí ČR P. Koláře se 10. listopadu 2004 v sále manilského divadla Camp Aguinaldo v rámci turné Toyota Classics 2004 uskutečnil koncert Státní filharmonie Brno.

Pod taktovkou hostujícího dirigenta Leoše Svárovského zazněla díla Antonína Dvořák jako pocta ke stému výročí úmrtí skladatele. V kulturních česko-filipínských vztazích se jednalo o jedinečnou událost, neboť to bylo poprvé v historii, kdy na Filipínách zazněla česká hudba v podání filharmonického orchestru z ČR.

Koncertu se zúčastnili mnozí významní hosté z uměleckých, obchodních a politických kruhů. Výtěžek ve výši 1 milion filipínských pesos (cca 500 000 Kč) věnovala Toyota charitativní nadaci Pondo ng Pinoy Community Foundation, v jejímž čele stojí manilský arcibiskup Gaudencio Rosales. Český velvyslanec Stanislav Slavický předal do rukou arcibiskupa symbolický dar z ČR - repliku Pražského Jezulátka.

Státní filharmonie Brno vystoupila v rámci turné Toyota Classics 2004 kromě Manily také v Singapuru, Tchaj-peji, Ho Či Minově Městě, Soulu a Hongkongu. Orchestr doprovázel ředitel filharmonie Bohuš Zoubek a manažerka souboru Sylvie Pospíšilová.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra