Česká filharmonie se soustředí na Mozarta

Česká filharmonie zahajuje ve středu 7. září koncertem v Rudolfinu 110. sezónu. Nedávný sedmdesátník Vladimír Válek v ní diriguje skladby Fibicha, Janáčka a Dvořáka. Nejdůležitějším dramaturgickým záměrem orchestru bude v této sezóně program k 250. výročí narození W. A. Mozarta.

Dle ředitele tělesa Václava Riedlbaucha ale nebude "přemozartováno". K výročí orchestr totiž uvede i premiéry skladeb pěti současných českých skladatelů, například Otmara Máchy, Ivana Kurze a Evžena Zámečníka.

Jubilejní sezóna filharmonie bude zároveň třetí pod taktovkou šéfdirigenta Zdeňka Mácala. Ten chce klást důraz na českou hudbu, ale zároveň říká: "Oceňuji, že v zahraničí začínají být filharmonici chápani i jako interpreti nečeské hudby, třeba v německém prostředí jsou to skladatelé Beethoven a Brahms."

Mezi hostujícími dirigenty nechybí z domácích Jiří Bělohlávek, z ciziny přijede Němec Gerd Albrecht. "S panem Bělohlávkem jsme se pro jeho velkou zaneprázdněnost dohodli alespoň na jednom koncertu ročně," dodal Riedlbauch. Albrecht, kterého před lety filharmonici v čele tělesa nechtěli, povede filharmoniky i na zahraničním zájezdu po Latinské Americe. Orchestr pojede opět do Japonska a Německa, připravuje se po delší době i zájezd do pobaltských republik, v Estonsku vystoupí vůbec poprvé.

VLADIMÍR ŘÍHA

obsah | kultura - kultúra