Chtěla bych Němcovou demytizovat

Německá režisérka Dagmar Knoepfelová natočila snímek o Boženě Němcové nazvaný A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu. Spisovatelku hraje přední německá herečka Corinne Harfouchová (mohli jsme ji vidět například jako Martu Goebbelsovou v Pádu třetí říše).

Obě dámy představily ojedinělý snímek na Febiofestu. Nebyly samy, film se totiž točil v Česku s českým štábem a českými herci. V delegaci byl tedy i kameraman Jan Malíř, skladatel Aleš Březina nebo herec Petr Forman. "Od jednoho přítele jsem dostala tři dopisy Boženy Němcové, které psala těsně před svou smrtí, ty se také staly základem filmu. Je to jen dvacet stránek, ale dá se prostřednictvím nich nahlédnout velmi hluboko do duše téhle pozoruhodné ženy," vysvětlila režisérka.

V Německu znají Němcovou jen bohemisté

Sama do té doby osobnost ani dílo Boženy Němcové neznala, nicméně v rámci příprav filmu si nastudovala celé její dílo, které je v němčině dostupné. Zatímco u nás o Boženě Němcové ví každé malé dítě, v Německu jde o ženu takřka neznámou, její jméno obvykle něco říká jen bohemistům. "Pocházím z východní části Německa, od dětství jsem stejně jako řada mých vrstevníků znala pohádky Boženy Němcové, ale neměla jsem je spojené s jejím jménem. Babičku jsem četla až teď," dodala herečka Corinne Harfouchová.

Podle režisérky není pro přijetí filmu rozhodující znát všechny okolnosti života Boženy Němcové: "Film jsme uváděli například na festivalu v Argentině, kde Němcovou opravdu nikdo nezná, a lidé v publiku byli jejím příběhem nesmírně dojati. Vnímali ji prostě jako ženu, která se v těžké době dokázala prát se svým osudem. Ráda bych, aby se v Česku pohled na Němcovou demytizoval," vysvětlila režisérka.

V intimním filmu, který nemá ambice být životopisnou freskou, zachytila režisérka umírající spisovatelku sužovanou velkými bolestmi a krvácením, které jí způsobovala rakovina. Němcová už žije sama v ústraní v Litomyšli a píše drásavé dopisy adresované svým přátelům a dětem. V retrospektivách se vrací do chvil, kdy byla v plné síle a žila velmi společenským životem obklopena několika muži. Filmu dominuje procítěný, asketický herecký výkon Corinne Harfouchové. Němcovou hraje jako vnitřně velmi silnou, moderní ženu, individualitu, která odmítla podléhat dobovým konvencím.

"Přistupovala jsem k té roli čistě intuitivně, Němcová mě zajímala jako žena, která v těžké době a těžké životní situaci dokázala prostřednictvím své práce předávat lidem krásu. Snažila jsem se ztvárnit její vnitřní boj, to je vůbec můj přístup k hraní, v každé postavě hledám nějakou sílu, i když je fyzicky i psychicky vyčerpaná, jako byla na sklonku života Němcová," říká herečka.

Před kamerou se sešla například s Boleslavem Polívkou, který hraje Josefa Němce, ve filmu interpretovaného jako alkoholika, násilníka a despotu. V dalších rolích se objevili například Petr Forman, Ondřej Vetchý, Táňa Fischerová, Anna Polívková nebo Adrian Jastraban. Celý film režisérka natočila v českých exteriérech: "V Německu by se natočit nedal. Pojala jsem ho i jako hledání stop historie, které dosud zůstaly zachovány."

Snímek A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu vznikl v německé produkci, českého koproducenta se nepodařilo najít. Česká televize projekt odmítla s tím, že když nemohla podpořit film Věry Chytilové, která o Němcové chtěla točit, nepodpoří ani tento.

Film se na Febiofestu promítá ještě dnes odpoledne. Do distribuce by ho měla zakoupit Asociace českých filmových klubů, v kinech by se měl objevit v létě. Počítá se s jeho zařazením také do projektu Film a škola.

DARINA KŘIVÁNKOVÁ

obsah | kultura - kultúra