V Bratislave nový klub slovenského filmu

Od 11. októbra bude v Bratislave fungovať filmový klub, ktorí dá priestor hlavne slovenskému filmu. Svojim návštevníkom ponúkne Kino Pod Hviezdami každý utorok jeden slovenský film a vo štvrtok sa bude premietať film zo svetovej produkcie.

Slávnostné otvorenie klubu sa uskutoční 6. októbra na bratislavských Nivách v Dome kultúry na Súťažnej ulici 18. Hlavným ťahákom otvorenia bude premietanie legendárneho nemého hororu - Upír Nosferatu režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua so živým hudobným sprievodom osemčlenného hudobného zoskupenia DG307.

Návštevníci majú možnosť zadarmo sa zúčastniť krstu filmového klubu, rovnako ako súťažiť o atraktívne ceny - knihy a DVD nosiče.

Dramaturgickú štruktúru Kina Pod hviezdami budú tvoriť dve línie. Ťažiskom bude samozrejme slovenský film. Priestor dostanú rovnako profesionálne, ako aj študentské filmy. Každé premietanie začne úvodom, potom bude nasledovať premietanie a krátko po skončení filmu sa otvorí diskusia spojená s rôznymi súťažami.

Návštevníci však uvidia aj predfilmy, ktoré usporiadatelia vyberú z diel študentov Vysokej školy múzických umení (VŠMU). Štvrtkový program bude komponovaný tematicky z filmov dostupných v klubotéke Asociácie slovenských filmových klubov, diskusie a súťaží. Úvody pripravia študenti VŠMU a redaktori serveru kinema.sk. Ich hlavným cieľom je divákovi priblížiť jednotlivé filmy z hľadiska časového kontextu, ale aj napomôcť ich porozumeniu.

Na október usporiadatelia pripravili filmy ako Slnko v sieti, Wilbur sa chce zabiť, Havrania cesta, Poviedky z kuchyne, Boxer a smrť a Albín menom Nói. V novembri diváci uvidia napríklad film Organ, Něco z Alenky, Tri dcéry, Pannu zázračnicu, kultovú snímku Pásla kone na betóne a iné.

Ústrednou témou decembra bude detstvo. V tomto mesiaci sa bude premietať Návrat, Trio Z Belleville, Detské hry, Otec ma zderie tak či tak a mnohé iné.

Študenti Filmovej a televíznej fakulty na VŠMU budú mať vstup na všetky predstavenia zadarmo. Ostatní si vstupenky kúpia priamo na mieste. Každý záujemca ale bude môcť využiť možnosť kúpiť si klubový lístok za 150 Sk a vidieť potom filmy lacnejšie.

Predstavenia budú začínať vždy o 19:00. Kino nadviazalo na tohtoročný filmový Festival Pod hviezdami a program má pripravený zatiaľ do konca decembra. O jeho ďalšej existencii v novom roku rozhodne návštevnosť.

SITA

obsah | kultura - kultúra