V Jihlave aj o filmároch z exilu

Najväčší festival autorských dokumentárnych filmov v strednej Európe sa začína už dnes. V jihlavských kinách sa počas piatich dní premietne vyše 130 filmov. Niektoré z nich už tradične prídu predstaviť aj samotní tvorcovia. Priestor bude aj na diskusie, lebo festival si za jednu zo svojich hlavných úloh rok čo rok vytyčuje kritiku dokumentárneho filmu a premýšľanie o ňom.

Po náročnom výbere z 1100 prihlásených snímok sa nakoniec zostavil program rozdelený do desiatich sekcií. Dve súťaže (Česká radosť a Medzi moriami) každoročne systematicky mapujú aktuálny stredoeurópsky dokumentárny film.

Špeciálna sekcia Do exilu prináša prierez tvorbou českých emigrantov-dokumentaristov, ktorých filmy sa v Česku uvádzajú len sporadicky, ak vôbec. Medzi ich hosťami budú v Jihlave Vojtěch Jasný, Arnošt Lustig, Ivan Fíla, Václav Reischl či Jana Boková.

Vo svetovej premiére uvedie festival napríklad dokumenty Heleny Třeštíkovej, Miroslava Janka, Jana Šikla. Pavel Koutecký zasa vo svojej dielni predstaví časť pripravovaného dokumentu o Václavovi Havlovi.

Po druhý raz sa v Jihlave rozbehne trh dokumentárnych filmov East Silver. Režiséri zo strednej a východnej Európy doň mohli prihlasovať svoju tvorbu z rokov 2004 a 2005. V ponuke by už malo byť asi 700 filmov.

Neoddeliteľnou súčasťou profesionálnej sekcie festivalu je Burza námetov - East European Forum. Zúčastní sa na nej niekoľko zástupcov popredných európskych televízií a podporí 24 autorských filmov.

Súčasťou festivalu bude tiež prehliadka Spomienky a zabúdanie, ktorá sa vzťahuje k 60. výročiu konca druhej svetovej vojny, alebo panelová diskusia k mediálne najdiskutovanejšiemu fenoménu súčasnosti - What does reality show - realita dokumentárnej show.

ČTK

obsah | kultura - kultúra