Z Werichových motivů vzniklo celovečerní Fimfárum 2

V těchto dnech se dokončuje celovečerní animovaný film Fimfárum 2 natočený na motivy pohádek Jana Wericha. Premiéru bude mít 23. února, den před 104. výročím narození Jiřího Trnky. Měl by volně navazovat na Fimfárum z roku 2003, o čem ale konkrétně bude, zatím tvůrci neprozradili.

"Poté, co se i přes intenzivní úsilí nepodařilo producentům přesvědčit osvíceného sponzora nebo partnera z řad komerčních subjektů, podařilo se úspěšně dovršit jednání se zástupci České televize. Ta navýšila svůj koprodukční vklad o finanční prostředky potřebné k úspěšnému dokončení projektu," řekla v úterý mluvčí filmu Alena Vandasová.

Pokračování vzniklo tradiční technikou ruční okénkové animace klasických loutek, ale zároveň nejmodernější technologií obrazového záznamu prostřednictvím digitálních fotoaparátů a počítačů. Podobnou technologií vznikla i Mrtvá nevěsta Tima Burtona, nedávno uvedená do kin.

Teprve finální obraz bude převeden do originálního filmového negativu. Režiséry čtyř nových pohádek jsou Vlasta Pospíšilová (Tři sestry a prsten), Břetislav Pojar (Paleček), Jan Balej (Moře, strýčku, proč je slané?) a Aurel Klimt (Hrbáči z Damašku).

První díl Fimfárum měl premiéru v roce 2003 jako celovečerní pásmo pěti animovaných pohádek Vlasty Pospíšilové a Aurela Klimta v koprodukci Krátkého filmu Praha, České televize, Martina Vandase a Aurela Klimta. V českých kinech ho zhlédlo 120 000 diváků.

NOVINKY, ČTK

obsah | kultura - kultúra