Na Berlinale bude mezi evropskými talenty i Geislerová

Po Tatianě Vilhelmové, která se v Berlíně předvedla loni, se českou zástupkyní na Berlinale stane Aňa Geislerová. Herečka se představí na festivalové akci Shooting Stars, kde mají možnost se prezentovat evropské herecké talenty. Společně s dalšími čtrnácti evropskými herci a herečkami ji nominovala členská organizace European Film Promotion (EFP).

Geislerová debutovala filmem Ondřeje Trojana Pějme píseň dohola, prosadila se ale až hlavní rolí v Rekviem pro panenku Filipa Renče. U stejného režiséra si později zahrála i ve Válce barev. Za Svěrákovo roadmovie Jízda byla nominována na Českého lva, cenu ale získala až za Návrat idiota.

Geislerová si také několikrát zahrála v zahraničních produkcích, kupříkladu v Mladém Mussolinim s Antoniem Banderasem nebo v německém dramatu England!.

Akce Shooting Stars - pořádaná z iniciativy EFP, jež sdružuje filmové instituce propagující národní filmovou tvorbu evropských zemí - umožňuje prezentovat se hereckým talentům Evropy, kteří už mají na kontě první úspěchy. Česká republika se této akce poprvé zúčastnila loni, kdy ji reprezentovala Tatiana Vilhelmová. Během sedmi let se médiím, producentům, režisérům a tisku na hlavním jevišti Berlinale Palast představilo více než 100 nejslibnějších mladých evropských herců.

Shooting Stars například pomohly i Danielu Brühlovi, hlavnímu hrdinovi filmu Good Bye, Lenin!, který získal loni na Berlinale cenu pro nejlepšího herce a který si odnesl také cenu publika.

Berlínský mezinárodní filmový festival vznikl v roce 1951 z americké iniciativy. Stačilo pouhých deset let, aby se filmový festival stal důležitou součástí kulturního života v Berlíně. Mezi těmi, kdo si z Berlína odváželi ocenění, byli například Ingmar Bergman, Satjádžit Ráj, Michelangelo Antonioni, Roman Polanski a režiséři francouzské "nové vlny" Jean-Luc Godard, François Truffaut a Claude Chabrol.

K popularitě festivalu přispěly jistě i ceny v podobě zlatých a stříbrných medvědů. Jejich autorem je sochař Renée Sintenis. Originál festivalové sošky medvěda vytvořil v roce 1932 a filmaři jím byli oceňováni až do roku 1959. Od roku 1961 jsou vítězům předáváni medvědi, kteří mají zdviženou levici na pozdrav.

V současnosti patří Berlinale mezi nejprestižnější festivaly kategorie "A" a Berlín je řazen mezi takzvanou svatou trojici festivalových měst spolu s Cannes a Benátkami, což každý rok přiláká na festival mnoho světových celebrit.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra