Gott oslavil výročí v New Yorku

Až do druhé hodiny ranní trvaly oslavy Gottových 65. narozenin v newyorském společenském centru Astoria World Manor. A po celou tu dobu bylo se zpěvákem přes tři sta nadšených fanoušků, kteří si neustále chodili pro podpisy nebo chtěli společné foto.

Akce začínala na české poměry netradičně - rautem. Poté se hosté odebrali do hlavního sálu, kde na ně čekal kulturní program. Průvodcem večera byl Vladimír Hron, jenž uvedl oficiální gratulanty - Josefa Štágra, Renátu Podlipskou a Karla Štědrého. Ti všichni zpívali písničky z Gottova repertoáru. Zpočátku oslavenec jejich produkci pouze sledoval.

"Karel se dnes bude bavit a my to za něj oddřeme," komentoval situaci Hron. Jen pár minut poté to však Gott nevydržel a zazpíval si společně s ním. Odměněn byl bouřlivým potleskem i výkřiky bravo. "Někoho imitujeme, protože si z něho děláme legraci, ale Karla napodobujeme proto, že ho máme rádi," prohlásil Hron.

Se svým vyznáním přišla i Lucie Bílá, kterou na jeviště přivezli v dárkovém balení, v krabici převázané stuhou.

"Nesmírně si vás vážím a budu se za vás pořád prát. Jsem váš největší fanda," řekla. Z Floridy telefonovali s gratulací Olga aWaldemar Matuškovi. Ostatní museli na svoji příležitost trpělivě čekat. Kolem půlnoci se totiž Karel Gott chopil mikrofonu a nadlouho ho nepustil z ruky. Děkoval svým newyorským fanouškům za to, že ho před čtyřmi lety podpořili při jeho životně důležitém koncertu v Carnegie Hall, a vděčnost vyjádřil i jeho pořadateli Jiřímu Suchánkovi. "To ti nadosmrti nezapomenu," řekl a pak už jen zpíval.

Po každé písničce následoval potlesk a davy lidí se mačkaly kolem pódia. Atmosféra dojala i samého Gotta. Při písničce Když jsem byl ještě malej kluk si musel utřít slzy. Lidé kolem tancovali, zpívali s ním a zlatý slavík ani nemusel předstírat, že patří jenom jim. Naopak jako první vyvedl na parket Ivanu Macháčkovou, a když dozpíval písničku Oči máš sněhem zaváté, která končí slovy "... co z toho mám, že žiju sám, neodpovím...," řekl: "Ale já nejsem sám, já mám Ivanu, mám tě rád, Ivanko." Teprve ráno měl oslavenec čas, aby přijal další dárky. Od Pavla Zedníčka a Hany Kousalové i od místního podnikatele a mecenáše Milana Jedličky. Ten mu věnoval dvanáct centimetrů velkou napodobeninu mikrofonu, celou ze zlata, posázenou brilianty. Z Astorie Gott odjel do hotelu, protože ráno měl v plánu jít do kostela a poslechnout si gospely. Do Prahy odlétá dnes večer.

IVANA BACHORÍKOVÁ

obsah | kultura - kultúra