Jiří Gruša zahájil lipský veletrh

Přemítáním o Evropě, evropanství a zatížení historií zahájil ve středu prezident mezinárodního PEN klubu Jiří Gruša letošní ročník Lipského knižního veletrhu. Gruša zavzpomínal v lipském kulturním centru Gewandhaus na vznik PEN klubu v Londýně v roce 1921.

Tímto úvodem se dostal k úvaze o překotných dějinách Evropy, lidských historiích a příbězích, touze po nových začátcích, která znovu ústí do starých konců, a dotkl se i nadcházejícího rozšíření EU.

"Tak už si konečně dovolme ten skok! K rozšíření mozku a srdcí. To váhání trvá už příliš dlouho. Kéž jsme tentokrát těch čtrnáct, patnáct let mezičasu nepromarnili," řekl Gruša. Ve své slavnostní zahajovací řeči se zamyslel, zda koexistence v EU skutečně ohrožuje identitu jednotlivých národů. "Budeme méně jedineční, ale ne méně cenní. Jen naše 'já' a naše 'my' dostane jinou kvalitu. Jednoduše hvězda mezi hvězdami. Žádné božství, žádný věčný střed," podotkl.

Jeden z největších jarních knižních veletrhů v Evropě chce letos přivítat na 100 tisíc hostů, o 20 tisíc více než loni. Plánovány jsou nejrůznější akce, například návštěva animátora amerického seriálu Simpsonovi.

(r)

obsah | kultura - kultúra