Václav Havel dostal roli i u Hřebejka

Malou roli dostal ve filmu Horem pádem i bývalý prezident Václav Havel. Nebyla to jeho první akce před kamerou: před osmi lety si zahrál ve Vorlově Kamenném mostě a v roce 1965 se objevil ve filmu Každý mladý muž. Filmografie Václava Havla patří mezi současnými i bývalými prezidenty k těm bohatším.

Nemůže samozřejmě konkurovat například americkému exprezidentovi Ronaldu Reaganovi či guvernérovi Arnoldu Schwarzeneggerovi, ale mezi státníky bez hereckých zkušeností s účastí na třech hraných filmech jasně vede.

Jan Hřebejk vysvětlil přítomnost Václava Havla ve filmu slovy: "Dvojice barmských disidentů v Horem pádem byla inspirovaná prací mojí ženy pro Amnesty International. Podílela se tehdy na výstavě fotek o Barmě, nad kterou měl záštitu právě Václav Havel. Věděl jsem, že by jeho skromná účast ve filmu mohla přispět k věrohodnosti tohoto motivu a využil jsem přátelství Václava Havla s představitelem jedné z hlavních rolí Janem Třískou."

Havlův nástupce Václav Klaus má zatím na kontě pouze příspěvek do dokumentárního snímku Chaos. Právě v dokumentech se státníci a politici objevují velmi často - například George Bush si "zahrál", aniž by chtěl, hlavní roli v Moorově titulu Fahrenheit 11/9 - v hraných filmech se ale objevují zřídkakdy. Pokud ano, tak jde spíše o hříchy mládí: třeba devatenáctiletý Fidel Castro účinkoval v muzikálové komedii Prázdniny v Mexiku. Nevelkou, ale klíčovou roli sehrál Lech Walesa ve Wajdově dramatu Člověk ze železa z roku 1981. Jan Masaryk se zase ujal role vypravěče ve snímku Švejkova nová dobrodružství, který natočil Karel Lamač v exilu během druhé světové války.

Na filmové plátno celkem plynule přecházejí z přehlídkových mol manekýny a z koncertních pódií muzikanti, před kameru ale není příliš daleko ani z fotbalového trávníku. Například argentinská hvězda Diego Maradona se na počátku osmdesátých let objevil ve třech komediích z produkce své země. Výraznější hereckou kariéru udělal Maradonův brazilský kolega Pelé. Ten natočil takřka desítku filmů, tím nejvýraznějším bylo drama Vítězství Johna Hustona z roku 1981 o válečných zajatcích, kteří se připravují na fotbalový zápas s německým výběrem.

Známá je herecká dráha krasobruslařky Sonji Henie či plavce Johnnyho Weismüllera. Z účinkování ve filmech si udělal koníčka basketbalista Michael Jordan. V poslední době se stále častěji objevuje před kamerou i excentrický tenista John McEnroe. Naposledy to bylo ve snímku Wimbledon, mohli jsme ho vidět v komediích Kurs sebeovládání či Mr. Deeds, kam ho přivedlo přátelství s hercem Adamem Sandlerem. Rok před excelentním výkonem na olympiádě v Helsinkách zlákalo stříbrné plátno i Emila Zátopka: objevil se v komedii Vladimíra Čecha Nejlepší tip po boku Jana Pivce a Emana Fialy. Obecně ale stále platí, že častěji je k vidění herec na předvolební prezidentské kampani nebo na utkání NBA, než státník či olympionik na filmovém plátně.

(dar)

obsah | kultura - kultúra