Juraj Herz natočí český horor

Režisér Juraj Herz, který se připravuje na natáčení hororu podle scénáře hudebníka Martina Němce, už jako dítě preferoval tento žánr. Proto nečetl pohádky Boženy Němcové či bratří Grimmů, ale ty mnohem krvavější - třeba z dílny německého romantického autora ze začátku 19. století Wilhelma Hauffa. "Například tu O uříznuté ruce, která mě přitahovala jako jiné hrůzné věci, při nichž člověku jemně přejížděl mráz po zádech," řekl 71letý Herz.

Když se později Herz dostal k filmu, chtěl si pochopitelně svou zálibu splnit. "Jednou jsem si přečetl, že Ladislav Fuks vydal knížku Spalovač mrtvol, a říkal si, jaký úžasný název to je. Text jsme s autorem dva roky přepisovali do filmového scénáře, který jsem natočil v roce 1968. Lebedil jsem si a měl připraveného Jarryho Nadsamce či Fuksův román se znaky hororu Myši Natálie Mooshabrové. Socialismus mi to ale pokazil, takže jsem dělal i pohádky," uvedl Herz.

Vnitřní puzení prý ale bylo tak silné, že vyděšené děti občas z Panny a netvora či Devátého srdce utíkaly se strachem z kina. Když Herz myslel, že by to "snad už šlo", pustil se do Nesvadbova Upíra z Feratu. A zase měl smůlu, protože cenzura zasáhla do scénáře i hotového filmu. "Dokonce i v Německu, kde jsem byl dvanáct let, jsem točil především pohádky a všechno možné, jen horory ne," dodal.

I proto je rád, že nyní bude mít konečně volnou ruku. Dostal se totiž k Němcovu scénáři s pracovním názvem Tma. Když ho přečetl, napadl ho lákavější název Zpěv mrtvých dětí. "Název je pro mě důležitý. Skoro všechny své snímky jsem přejmenoval a tma, které se nebojím, mi nic neříká. Bojuji se scenáristou, ale jsem přesvědčen, že nakonec budu mít pravdu já jako režisér," dodal.

Mistr psychologie i grotesky

Herz je považován za mistra psychologického dramatu (Znamení Raka, Petrolejové lampy), komedie (Kulhavý ďábel, Holky z porcelánu), tragické grotesky (Spalovač mrtvol), hororu (Upír z Feratu), stylizovaného romantického příběhu (Morgiana) i působivých pohádek s tajemnou atmosférou (Panna a netvor, Deváté srdce). V hlavní roli nového projektu se objeví Ivan Franěk, který 16 let žije ve Francii.

Snímek bude prvním celovečerním projektem pražského studia Gatteo producenta Romana Synka, natáčení se má uskutečnit na podzim 2007. Na plátně se prý objeví i přední švýcarský herec, filmař a držitel Oscara Maximilian Schell. Kýble krve a sadistické scény ale Herz v hororech odmítá. Svým "inteligentním hororem" by nechtěl vyhnat publikum z kina, ale naopak přibít je na židle.

I zakladatele skupiny Precedens Martina Němce ke scénáři inspirovalo to, že chtěl k některému složit filmovou hudbu. Když nikdo tento žánr nepřipravoval, napsal scénář sám a před deseti lety s ním zvítězil v soutěži Nadace Miloše Havla. Měl ho režírovat Vladimír Michálek, ale z natáčení sešlo.

Němec namaluje i obrazy, které se ve filmu objeví. Příběh se odehrává v několika časových rovinách včetně dávné minulosti. Mladý charismatický muž opouští velkoměsto a stěhuje se do starého domu na samotě nedaleko vesnice, kde žil jako děcko. Klid naruší vztah s místní dívkou a jeho návrat k malířství. Chmurná atmosféra místa na něj doléhá poté, co zjišťuje, že se v okolí v průběhu věků dály kruté události spojené s tajnými obřady i s vraždami nacistů na sklonku války. Zapomenutá tajná místa mu v domě evokují zneklidňující vzpomínky z dětství. "Na natáčení se moc těším. Myslím si, že to bude po dlouhé době film, na kterém ukážu to, co mám rád," řekl Juraj Herz.

ČTK

obsah | kultura - kultúra