Hladík je rád, že pro Síň slávy nemusel umřít

Čtrnáct zpěváků a zpěvaček - a pak Radim Hladík. Renomovaný kytarista se stal prvním ryzím instrumentalistou v "andělské" Síni slávy.

"To může být na jednu stranu handicap, ale na druhou stranu jsem rád, že jsem se tam nedostal in memoriam. To by bylo horší," řekl Radim Hladík během udílení hudebních cen Anděl v pražském hotelu Hilton.

Zakladatel kapely Blue Effect, který brázdí vody českého rocku již přes čtyři desetiletí, se prý na pódiu neubránil dojetí. "Myslel jsem si, že mi to bude úplně jedno, ale není. Je to příjemné," konstatoval.

"Je to těžký jak muzikantský život, docela to váží," potěžkal Hladík sošku anděla hrajícího na šalmaj. Ocenění uloží do rodinné "síně tradic". "Můj syn už dostal asi čtyři České lvy za filmový zvuk, tak já ho mezi ty lvy přiřadím," řekl.

Vstup mezi hudební legendy pro něj však rozhodně neznamená konec s hudbou. Právě podniká s kapelou Blue Effect a s Mišíkovým Etc... společné turné. Koncem května už bez kapel tito dva rockoví matadoři odletí s Janem Hrubým hrát do Kanady. Poté Hladíka čeká řada letních festivalů, jeden z nich až v Chicagu.

Blue Effect Hladík založil již v roce 1968, rozpustil jej však po roce 1989. Společně s muzikanty mladšími o několik generací kapelu obnovil před dvěma lety, dosud však hrají jen jeho staré hity. "Na podzim bych chtěl udělat DVD a skončit s tou minulostí, se starými věcmi a mít čistý stůl," uvedl Hladík.

"Už jsme sehraní a tu minulost cítím jako kouli na noze a rád bych se toho zbavil," prohlásil. Láká ho prý zhudebnění aktuálních textů. "Chtěl bych takové, které by byly pokud možno současné, v době, ve které žijeme. Aby to nebyla jen nějaká láska - páska nebo takové nezávazné věci," vysvětlil.

"Už ve svém životě těch desek moc dělat nebudu, takže si zkusím dát záležet," prohlásila legenda, která letos oslaví šedesáté narozeniny. Kromě Blue Effectu se Hladík věnuje skládání filmové hudby.

Neméně důležitou roli v jeho kalendáři však hraje také rodina. "Mám vnoučata, a protože jsem se nevěnoval dětem, tak to musím odčinit na těch vnoučatech. Je to docela honička," dodal.

iDNES, ČTK

obsah | kultura - kultúra