Osobnosťami slovenskej fotografie sú Hlaváč a Bán

Prvými držiteľmi ocenenia Osobnosť slovenskej fotografie sa stali výtvarný teoretik Ľudovít Hlaváč a fotograf Andrej Bán. "Pôvodne sa uvažovalo s jednou osobnosťou, porota sa však rozhodla udeliť aj mimoriadnu cenu za celoživotné dielo Hlaváčovi," zdôvodnila členka medzinárodnej poroty Judita Csáderová.

Porota anonymne posudzovala deväť navrhnutých osobností, z nich do finálovej skupiny postúpili aj Karol Kállay, Ľubomír Schmida a Miro Švolík.

Ľudovítovi Hlaváčovi udelili cenu za mimoriadne významnú organizačnú činnosť pri založení a vedení prvej slovenskej fotografickej galérie Profil, organizáciu výstav a za zakladateľské publikácie našej fotografickej historiografie.

Cenu osobnosti slovenskej fotografie za rok 2006 si prevzal fotograf Bán za výstavu a knihu Iné Slovensko s prihliadnutím na doterajšiu fotografickú, organizačnú a publicistickú činnosť. Vyhlasovateľmi novej súťaže Osobnosť slovenskej fotografie sú občianske združenie FOTOFO, Stredoeurópsky dom foto­grafie, Zväz slovenských fotografov, Združenie slovenských profesionálnych fotografov a Slovenské národné centrum FIAP.

TASR

obsah | kultura - kultúra