Holubová dostala cenu na festivalu v New Yorku

Herečka Eva Holubová získala v sobotu na filmovém festivalu Tribeca v New Yorku ocenění za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Účastníci zájezdu.

Tribeca Film Festival založil v roce 2001 slavný hollywoodský herec Robert de Niro jako reakci na teroristické útoky proti Světovému obchodnímu středisku. V letošnímu pátému ročníku festivalu, na němž se předvedlo 274 filmů ze 40 zemí, dominovaly hlavně snímky s válečnou tematikou a s politickým kontextem.

Prázdninová komedie Účastníci zájezdu, kterou natočil podle stejnojmenného bestselleru Michala Viewegha debutující režisér Jiří Vejdělek, bojovala o přízeň poroty s dalšími 16 tituly. Film od své premiéry před více než dvěma týdny vede v České republice žebříček návštěvnosti kin.

Hlavní cenu za nejlepší dokumentární film dostal od poroty festivalu snímek The War Tapes. Jde o sestřih autentických záběrů, které během nasazení do bojových operací v Iráku pořídili příslušníci Národní gardy z New Hampshiru.

Ocenění za nejlepší příběh přiřkli porotci argentinskému režisérovi Tristanu Bauerovi za titul Iluminados por el Fuego (Požehnaní ohněm). Snímek zachycuje osudy vojáků bojujících v britsko-argentinské válce o Falklandy. Válce a jejím následkům se věnuje také další oceněný snímek When I Came Home (Když jsem se vrátil domů) o tíživé situaci amerických válečných veteránů, kteří jako bezdomovci usilují o státní podporu. Příběh se soustředí na osud navrátilce z iráckého tažení Herolda Noela.

Zvláštní cena poroty za dokument putuje do Nizozemska za snímek Voices of Bam (Hlasy z Bámu) popisující zkušenosti a naději obyvatel íránského města Bám, které v roce 2003 smetlo z povrchu mohutné zemětřesení, jež připravilo o život přes 40.000 lidí.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra