Česko vyšle do boje o Oscara Horem pádem

Film režiséra Jana Hřebejka, scenáristy Petra Jarchovského a producenta Ondřeje Trojana Horem pádem doporučí Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) k nominaci na prestižního Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Oznámila to v pátek akademie. Mezi snímky, které získaly největší počet hlasů, byly dále Marhoulův Mazaný Filip a Mistři Marka Najbrta.

"Mám z toho velikou radost," komentoval Hřebejk už druhou naději na prestižní ocenění americké Akademie filmových umění a věd.

Za zlatou soškou se totiž s Jarchovským a Trojanem vydal už v roce 2001, kdy se do nejužšího výběru dostal snímek Musíme si pomáhat. Tehdy však zůstalo "jen" u nominace, když sošku pozlaceného atleta dostal tchajwanský snímek Tygr a drak.

Hřebejk nezastíral, že na verdikt ČFTA čekal s velkou nervozitou a netrpělivostí. Podle něj je na to zvědavý i distributor jeho snímku v USA, který s touto informací může pracovat a pokusit se promítnout film co největšímu počtu členů americké akademie.

Filmy, které její členové zařadí do pětice nominovaných na Oscary, budou v USA oznámeny 25. ledna. Oficiální vyhlašovací ceremoniál 77. ročníku Oscarů se uskuteční 27. února.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra