Islanďan Börkur Gunnarsson natočil český film

Ve čtvrtek vstoupí do kin nová česká hořká komedie Silný kafe. Jako svůj režijní debut ji natočil islandský scenárista a spisovatel Börkur Gunnarsson, absolvent oboru režie na pražské FAMU.

"Do Prahy jsem tenkrát přijel za holkou," vzpomíná dnes už jen přízvukem a některými slovíčky trochu podivně znějící češtinou Gunnarsson na své zdejší začátky. "Chtěl jsem v klidu dopsat román, ale čím víc se mi tu líbilo, tím mi bylo zároveň protivnější, že nic jiného nedělám. Přihlásil jsem se na FAMU na režii a oni mě vzali. První semestr, kdy jsem nerozuměl ani já pedagogům ani oni mně, byl příšerný. Ale víc to vadilo jim," směje se a dodává, že ačkoliv se pro něj absurdní jazyk neučil jinak než poslechem, za půl roku už to šlo.

Byl šťastný, když se přesvědčil, že Češi a Islanďané mají až překvapivě podobný humor. "Je to humor malých národů. Žijeme vždy v područí velkých a máme na to svůj humor, ironii vůči situacím, do nichž se dostáváme."

Film o vztazích

Silný kafe je o vztazích a komunikaci, o tom, proč někdy to mezi partnery funguje, ale většinou po nějaké době to alespoň do určité míry nebo na určitý čas fungovat přestává. V hlavních rolích uvidíme méně známé nebo neznámé tváře: Kaisu Elramlyovou, Žána Looseho, Markétu Coufalovou, Martina Hofmanna, Jiřího Ployhara, z těch slavných Hanu Maciuchovou či Jiřího Lábuse.

"S někým žít je hrozná dřina. Od rána do večera... Mým hrdinům je kolem pětadvaceti let, jsou v otázkách vztahů ještě amatéři, kteří od toho druhého chtějí moc," říká o postavách svého filmu autor. Právě jejich charaktery měl při psaní scénáře hotovy jako první, pak teprve vymýšlel a skládal příběhy. A stejně měli herci spoustu prostoru pro improvizaci.

Dvojjazyčný film

"Muselo jim být jen jasné, kam která scéna směřuje, jinak si hodně upravovali dialogy po svém. Měl jsem trému, dokonce pořádný strach, že dialogy budou největší problém, samo natáčení bylo komplikované tím, že něco bylo v češtině něco v islandštině. Ale nakonec to bylo to nejlepší a nejtěžší bylo něco úplně jiného: sotva jsme začali točit, přišly povodně..."

Profesi spisovatele Gunnarsson opouštět nehodlá, Českou republiku také ne. Rád by spojil psaní a režii dohromady, na léto plánuje zkoušky na další film: "Tentokrát to bude na téma přátelství, zase budou tím hlavním charaktery postav a soustředění na hereckou stránku filmu, což je metoda, kterou bych chtěl rozvíjet."

VĚRA MÍŠKOVÁ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra