Nová bondovka se bude točit v Čechách

Nová bondovka "Casino Royale" se v lednu příštího roku začne natáčet v České republice. Je to poprvé, kdy se větší část filmu natáčí mimo území britského království, řekla Michaela Olexová, marketingová ředitelka společnosti Stillking Films, která se podílí na produkci. Premiéra se předpokládá 17. listopadu 2006.

Hlavní části filmu, který se inspiruje románem Iana Fleminga z roku 1953, se budou točit ve filmových studiích v Praze. Za exteriéry se vyjede mimo hlavní město a do Karlových Varů. Dotáčky budou na Bahamách, v Itálii a v Británii.

Podle generálního ředitele Stillking Films Matthewa Stillmana je dohoda o koprodukci se společností EON Productions, která bondovky točí už čtyřicet let, "důležitým krokem pro společnost a pro místní kinematografii". Prahu s jejím nádherným okolím, dobře rozvinutou infrastrukturou, kompetentními a levnými pracovními silami filmaři stále více vyhledávají, komentuje rozhodnutí agentura AFP.

Bonda tentokrát ztvární britský herec Daniel Craig (37), který nahradí dvaapadesátiletého Pierce Brosnana. Toho odstavení na druhou kolej těžce zasáhlo a myslí si, že producenti budou svého kroku litovat.

Obsazení dalších rolí zatím není definitivní. Britský bulvární deník Sun přinesl před časem spekulace, že velké šance dělat partnerku novému Bondovi má údajně Sienna Millerová nebo také Angelina Jolieová.

První film o agentovi 007 byl natočen v roce 1962 a roli Jamese Bonda ztvárnil Sean Connery. Jeho nástupci se postupně stali George Lazenby (1969), Roger Moore (1973-1985), Timothy Dalton (1987-1989) a Pierce Brosnan (1995-2002).

ČTK

obsah | kultura - kultúra