Jeden svět udělil ceny

Čtvrtý ročník festivalu Jeden svět skončil ve středu 17. dubna v divadle Archa závěrečným udělením cen vítězným filmům. Festival v uplynulých sedmi dnech uvedl přes sto dvacet dokumentárních filmů nabízejících pohled na rozpory v současném světě i na dodržování lidských práv v nejrůznějších místech na naší zeměkouli.

Zvláštní cenu prezidenta Václava Havla za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, si odnesl dokument Je to můj život (2001), který natočil Brian Tilley z Jihoafrické republiky. Jeho námětem je portrét Zackieho Achmata, bojovníka za dostupnost léků proti AIDS pro všechny.

Cenu za nejlepší film získala Nedokončená symfonie (2001), za níž stojí dva američtí režiséři Bestor Cram a Mike Majoros. Jejich dokument zachycuje historické události amerických protestů proti válce ve Vietnamu.

Cena za nejlepší režii putuje do Švédska Peteru Torbiörnssonovi, jenž v Praze představil snímek Milenci ze San Fernanda (2000), dokumentární ságu o lásce na pozadí pohnuté historie Nikaragui.

Cenu Rudolfa Vrby získala Čečenská ukolébavka (2000) režiséra Nina Kirtadzeho, jež přinesla na plátno tematiku tamní války.

Cenu primátora hlavního města Prahy za nejlepší krátký dokument obdržely Tatiana Furman a Natalia Sergejev s ruským snímkem Děti války (2001).

Návštěvníci festivalu rozhodli o Ceně diváka, která připadla filmu Život a dluh (2001) americké režisérky Stephanie Black.

(em), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra