Ježkovo století oslaví na Hradě

Sto let uplyne v září od narození jednoho z největších českých hitmakerů všech dob Jaroslava Ježka. Jednou z prvních akcí, které výročí oslaví, bude velký koncert na Pražském hradě 17. září.

Koncert bude součástí tradičního cyklu Jazz na Hradě, pořádaného pod záštitou Václava Klause. V areálu Nejvyššího purkrabství Pražského hradu na něm vystoupí Pocket Band sestavený dirigentem, klavíristou a aranžérem Petrem Kořínkem, dále Dobrý večer Quintet a také Big Band Vyšší odborné školy nesoucí jubilantovo jméno, jehož členy jsou její posluchači i pedagogové.

Už dopoledne v zahradě Na Valech tuto večerní vzpomínku předznamená koncert Lab Bandu Konzervatoře Jaroslava Ježka řízeného Bohuslavem Volfem.

Podle informací organizátorů se v prvním vystupujícím tělese objeví například saxofonista Štěpán Markovič, trumpetista Michal Gera a trombonista Svatopluk Košvanec. V orchestru konzervatoře se na večerním koncertě představí jako host Karel Růžička u klavíru, dirigentem bude Milan Svoboda.

V programu se objeví melodie, které od dob Ježkova působení téměř zlidověly. Zazní například jeho nostalgicky laděná písnička Svítá, Tmavomodrý svět i svižná Šaty dělaj člověka.

Dobrý večer Quintet několika evergreeny připomene, že nápadům tohoto klavíristy, dramaturga a dirigenta orchestru pražského Osvobozeného divadla a dvorního skladatele Jiřího Voskovce a Jana Wericha nechybělo blues, lyrika, humor ani vynalézavá harmonie. Zazní například píseň Život je jen náhoda, která se dodnes zpívá i u táboráků. Jaroslav Ježek se narodil 25. září 1906 a byl tedy jen o necelý rok mladší než jeho souputníci Voskovec s Werichem. Už jako dítě trpěl šedým zákalem, po nezdařené operaci na jedno oko oslepl docela a na druhé viděl jen velmi slabě. Po studiích skládal scénickou hudbu a písně, které daly základ české moderní a jazzové hudbě, neopomínal ani hudbu vážnou a byl autorem mnoha písňových cyklů. V Osvobozeném divadle působil Ježek deset let.

Ježkovu hvězdnou kariéru přerušilo v roce 1938 podepsání mnichovské dohody, kdy bylo divadlo uzavřeno. V lednu následujícího roku emigroval spolu s Voskovcem a Werichem do USA, kde 1. ledna 1942 zemřel na chronické onemocnění ledvin.

iDNES.cz, ČTK

obsah | kultura - kultúra